Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2023
Nyheder

Kirkens sociale arbejde: Vi tænker med på idéerne

Foreningen Lolland-Falsters Stifts Sociale Arbejde understøtter og hjælper menighedsråd på tværs af sogne med at få diakonien på skinner. Fra idé til virkelighed. 

Skærmkaffe. Bæredygtig konfirmation. Minihøjskole. Livsfortællinger. Oplevelsesklub. Caféeftermiddag. 

Sådan lyder overskrifterne på nogle af de mange initiativer, der er taget rundt om i kirker og sogne på Lolland-Falster bare de seneste par år.  
For kirken er meget mere end gudstjenester, dåb, konfirmationer, bryllupper og bisættelser. En lige så vigtig del af kirkens arbejde er det sociale arbejde, diakonien. 

I Lolland-Falsters Stift er det sociale arbejde et prioriteret område, men det kan være en stor opgave for et menighedsråd at få den gode idé gjort til virkelighed.  

Brobyggere mellem menighedsråd 

Derfor blev Lolland-Falsters Stifts Sociale Arbejde (LFSA) i 2021 oprettet som en selvstændig forening inden for folkekirkens diakonale menighedsarbejde.  
”I Lolland-Falsters Stifts Sociale Arbejde kan vi inspirere og dele viden mellem sognene og menighedsrådene. Vi er en slags brobyggere, der kan være med til at igangsætte diakoni på tværs af sognene, når der er interesse for det,” forklarer Mei Petersen. 

Hun er formand for foreningen og samtidig diakonikonsulent i Menighedsplejen i Danmark, der netop har til formål at støtte menighedsdiakonien i de danske sogne, så hun kender området indgående. 
”Det er ikke altid, at menighedsrådene har erfaringen eller pengene til at sætte noget i gang. Men så kan de trække på Lolland-Falsters Stifts Sociale Arbejde. Vi kan tænke med på deres ideer, og vi kan hjælpe med erfaringer og med at finde ressourcer. Vi kan være med til at sætte initiativet i gang, og så skal de gerne kunne fortsætte selv bagefter,” siger Mei Petersen. 

Minihøjskole på Christianssæde 

De to år, hvor foreningen har eksisteret, har budt på flere og meget forskellige diakoniprojekter. 

I maj måned inviterede fem sogne sammen med Lolland-Falsters Stifts Sociale Arbejde 25 ældre med på minihøjskole på herregården Christianssæde på Lolland, hvor der blev budt på både god mad, netværk og foredrag under overskriften ”Livsglæde”. 

Minihøjskolen var inspireret af et tidligere arrangement, hvor der blev afholdt seniorhøjskole i Tisvilde over fem dage med overnatning. Men med blik for, at det for nogle ældre er en udfordring at skulle afsted i længere tid og være langt hjemmefra, blev det besluttet at forsøge sig med daghøjskolen på Lolland.  

”Derfor lavede vi noget lokalt uden overnatning i stedet, som var en mulighed for flere.” 

Og det blev en stor succes. Faktisk var daghøjskolen en af kandidaterne til prisen som årets kirkelige initiativ i Lolland-Falsters Stift i 2023. 

Klima- og pengepungsvenlig konfirmation 

Hidtil har mange af foreningens projekter været målrettet de ældre borgere, men Mei Petersen håber, at man fremover kan få endnu mere fokus på de unge i kirkens lokalområder.  

Det handler om at vise de unge, at kirken også er der for dem.  
”Kirken er et fællesskab, som også de kan være en del af, og hvor de også selv kan bidrage til aktiviteter i deres lokalområde,” siger Mei Petersen og fortæller om et arrangement, netop målrettet de unge. 

Tidligere på året afholdt Sakskøbing Sogns Menighedspleje og Lolland-Falsters Stifts Sociale Arbejde konfirmandaften i Sakskøbing Kirke for kommende konfirmander og deres forældre. Temaet var den bæredygtige konfirmation. 
”Vi ville gerne give konfirmanderne et indtryk af, at man kan gøre det billigere og mere bæredygtigt. Lokalsamfundet blev inddraget, og præsterne var gode til at få fat i både forretningsdrivende og genbrugsbutikker, som kom og var med,” fortæller Mei Petersen. 

Konfirmanderne kunne blandt andet være med til at mindske tøjspild ved at vælge en af de donerede konfirmationskjoler i stedet for at købe nyt, og aftenen bød også på inspiration til pynt af genbrugsmaterialer, så konfirmationsfejringen kunne gøres både mere klima- og pengepungsvenlig. 

”Det var meget forskellige unge, der kom med deres forældre. Der var både dem, hvor det betød noget, at konfirmationen kunne gennemføres inden for et lidt mindre budget, men også dem, hvor det især var det bæredygtige fokus og genbrugsidéen, der fyldte,” siger Mei Petersen og fortsætter: ”Det er fedt at se, når det lykkes. At se, hvordan ens idé bliver til et rigtig godt arrangement.” 

Hjælp til ansøgninger  

Mei Petersen kalder LFSA’s arbejde for brobyggeri. Dels bidrager man med viden og erfaring fra andre projekter, men man kan også skabe kontakt mellem menighedsråd på tværs af både sogne og provstier, som kan samarbejde om større projekter og arrangementer, det kan være svært at løfte alene. 

”Aftenen med fokus på den bæredygtige konfirmation var i princippet et arrangement, de godt kunne have lavet selv. Men vi havde gjort os nogle erfaringer fra andre lignende arrangementer, som vi kunne tage videre til dem, og det er derfor, jeg ser vores opgave lidt som brobyggeri.” 
LFSA hjælper også gerne med økonomien, som for mange sogne er en udfordring. Det kan blandt andet være fondsansøgninger, som menighedsrådene gerne vil have hjælp til. 

”Det kan være en svær og overvældende opgave at søge om midler, så der kan vi træde til. Så samarbejdet med menighedsrådene og kirkerne kan være mange ting lige fra viden og erfaring til penge, ressourcer og samskabelse. Det vigtige er bare, at der er interesse.” 
 


Få hjælp og inspiration

Som menighedsråd skal man ikke holde sig tilbage for at række ud til foreningen for at få hjælp og inspiration – eller bare få en uforpligtende snak om sin idé.

”Vi vil meget gerne inspirere og dele aktiviteter,” fastslår Mei Petersen. 

Lolland-Falsters Stifts Sociale Arbejde har sin egen Facebook-side, hvor kan man følge med i andre menighedsråd og sognes diakoni.

Der er også mere information at hente på hjemmesiden.  

Og så man kan altid sende en mail til sekretariatet.