Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2023
Nyheder

Biskop Monrads skrivepult har fundet hjem

En 200 år gammel skrivepult, som har stået i bispegården, mens Monrad var biskop over Lolland-Falsters Stift, er efter mange år nu tilbage igen. Og med den følger masser af historie – og ikke mindst gode historier. For skrev Monrad grundloven ved denne pult?

“Det er ikke noget fornemt møbel, og den trænger til en kærlig hånd, men det er til gengæld et møbel med historie,” understreger Claus Harttung. Foto: Lene Møller Krabbesmark

Af Hanne Gaard Guldager

Bispegården i Nykøbing har fået et nyt møbel. Og det er ikke et hvilket som helst møbel. Det er heller ikke helt nyt.

Den omkring 200 år gamle skrivepult med det grønne filt på skrivepladen har nemlig stået i bispegården, dengang Ditlev Gothard Monrad i 1800-tallet var biskop over Lolland-Falsters Stift.

Så formentlig har biskoppen, der også i en periode var kultusminister og ikke mindst fader til vores grundlov, tilbragt mange timer med at læse og skrive ved den solide pult.

Efter at have været væk fra bispegården i over 100 år, er den nu tilbage igen og har selvfølgelig fået plads i Monrads stue, hvor også hans stol står. Det er designer og arkitekt Claus Harttung, der har foræret Lolland-Falsters Stift og nuværende biskop Marianne Gaarden skrivepulten.

Det har han gjort af en helt særlig årsag.

“Det er jo fordi, det er der, den kommer fra. Derfor syntes jeg også, at den skulle hjem igen,” siger 80-årige Claus Harttung, der til daglig bor i Flensborg, hvor skrivepulten også har stået indtil nu.

Oldefar tog pulten med
”Det er jo et møbel fra før, verden gik af lave med internet og e-mail. Der er 60 cm dybe skuffer til korrespondance og arkivalier. Tænk, hvad der har ligget der?” skrev han til Marianne Gaarden, da han tidligere på året kontaktede stiftet for at høre, om man mon kunne finde et sted til skrivepulten, så den kunne komme tilbage til Lolland-Falsters Stift.

De seneste omkring 50 år har skrivepulten ellers fulgt Claus Harttung. Han fik den af sin bedstefar, der havde fået den af sin far, som var Hans Valdemar Sthyr.

Han efterfulgte Monrad på posten som biskop over Lolland-Falsters Stift og overtog dermed skrivepulten, som Monrads enke havde ladet stå i bispegården.

Da Claus Harttungs oldefar forlod Lolland-Falster og i stedet blev biskop i Fyen, som det hed dengang, flyttede han skrivepulten med sig.

Skrivepultens mange skuffer og kroge undersøges efter opsætning i "Pompejistuen" også kaldet "Monradstuen". Foto: Lene Møller Krabbesmark

Skrev Monrad grundloven ved pulten?
Men efter omkring 100 år rundt om i Danmark og Sydslesvig er skrivepulten altså nu tilbage i bispegården på Østre Allé.

Og med den følger meget mere end et sted, hvor man kan stå og skrive eller læse dagens avis. Det er også et møbel, der rummer en masse historie og historier. Ikke mindst om biskop Monrad.

“Min bedstefar fortalte mig, at biskop Monrad havde skrevet grundloven ved denne skrivepult. Men det tror jeg nu ikke, for når jeg undersøger årstallene, så hænger de ikke helt sammen,” forklarer Claus Harttung, der har dykket ned i skrivepultens historie, særligt også i de inskriptioner, der er lavet i skrivepulten.

Blandt andet står der C. Fogh indeni, men hvem det er, står endnu hen i det uvisse, for hverken stift, kirkekontor eller Guldborgsund Kommune har kunnet finde frem til en C. Fogh. 

”Det har optaget mig meget at finde ud af, hvor den kommer fra, og hvem der har haft den. Det er lidt kryptisk. Jeg er ikke nået til bunds i det. Nu ligger al min research i skrivepulten, og så er der noget for en lokalhistoriker at gå videre med,” siger Claus Harttung.

Som om den altid har stået her
Han gætter på, at skrivepulten er lavet af en lokal landsbysnedker, da kun synlige overflader er behandlet, mens resten står i ru træ.

“Det er ikke noget fornemt møbel, og den trænger til en kærlig hånd, men det er til gengæld et møbel med historie,” understreger Claus Harttung.

Man kan godt se, at de tidligere ejere har brugt mange timer ved pulten på at tænke, læse og skrive – og Claus Harttung har i øvrigt også leget skjul den i store skrivepult som barn. Det samme har hans børn og børnebørn, så der er masser af patina. 

“Det kan være, at vi skal søge nogle fondsmidler, så vi kan få den restaureret,” siger biskop Marianne Gaarden.

Selvom biskoppen ikke var klar over, at der fandtes en skrivepult fra biskop Monrads tid, så er hun meget glad for, at den har fundet vej tilbage til bispegården.

“Det ser jo ud som om, den altid har stået her. Den passer ind her i Monrads stue. Og når vi i forvejen har Monrads stol stående her i rummet, så der er et eller andet over, at skrivepulten nu også er tilbage igen. Det passer sammen. Så det er dejligt, at den er kommet hertil igen,” siger hun.