Biskoppens månedshilsen juni 2024
I midten af juni måned udsendte Beredskabsstyrelsen en pjece med anbefalinger til, hvordan vi kan forberede os på en krisesituation. Alle danskere opfordres til at kunne klare sig i tre døgn uden el og vand. Dog savner jeg noget på listen, som ikke blot kan købes i en butik – nemlig det åndelige beredskab, der næres af det kristne håb. Mennesket lever jo som bekendt ikke af brød alene.
JUNI 2024
Kære alle
Biblen er siden den første oversættelse til dansk løbende blevet oversat. Det skaber altid debat, når en gammel oversættelse erstattes af en ny. For eksempel er diskussionen om, hvorvidt man i Fadervor skal sige ”vorde” eller ”blive”, som det hedder i oversættelsen af fra 1992, endnu ikke forstummet. Personligt er jeg overbevist om, at Gud forstår begge dele. Sprog er imidlertid en dynamisk størrelse, der hele tiden udvikler sig, ligesom vi mennesker gør.
Et eksempel herpå er, at Dansk Sprognævn hvert år udgiver en liste med årets nye ord. Det er ganske interessant at studere de nye ord, der efterfølgende forklares. Eksempelvis er det kun to år siden, at ”sort energi” dukkede op på listen, med en forklaring om at ”det er energi lavet af fossile brændstoffer”. I 2010 dukkede ordet ”selfie” op på listen sammen med forklaringen om, at ”det er et selvportræt taget med kameraet i en mobiltelefon og lagt ud på de sociale medier”. Det er nærmest komisk her 14 år senere, hvor ordet med selvfølgelighed er gledet ind i det danske sprog.
Et af de nye ord, som man kan gætte på, at Dansk Sprognævn vil optage på deres liste i 2024, er imidlertid alt andet end morsomt. Det krævende en google-søgning første gang, jeg stødte på ordet ”prepper”. Her kunne jeg læse, at ”det kommer fra det engelske ord ’prepared’, der betyder at være forberedt, og bruges om en person, der er forberedt på at kunne overleve i ekstreme krisesituationer, hvor hele – eller dele af – samfundet kollapser.” I løbet af de seneste måneder har ordet været på manges læber og er godt på vej til også at glide ind i det danske sprog. Selvfølgelig aktiveret af de naturkatastrofer og krige, vi ser rundt om os i verden.
I midten af juni måned udsendte Beredskabsstyrelsen så en pjece med anbefalinger til, hvordan vi kan forberede os på en krisesituation. Alle danskere opfordres til at kunne klare sig i tre døgn uden el og vand. I pjecen er en liste med konkrete ting, som man anbefales at have på lager, som eksempelvis ni liter vand per person, langtidsholdbar mad og toiletpapir.
Vi hamstrede toiletpapir, da pandemien for tre-fire år siden ramte os, men mentalt er de færreste af os forberedte på skulle håndtere krisesituationer. I et lille land, hvor vi har levet trygt og godt i årtier, og hvor vi primært konfronteres med naturkatastrofer og krige via medierne, kan en sådan liste fra Beredskabsstyrelsen være hjælpsom. Dog savner jeg noget på listen, som ikke blot kan købes i en butik – nemlig åndelig næring. Mennesket lever jo som bekendt ikke af brød alene.
I Biblen kan vi hente åndelig næring, men ikke blot ved at have den liggende på alteret i kirken, eller ved siden af vanddunke, konserves og toiletpapir i kælderen. For troen er som en lille sart plante, der dagligt har brug for åndelig næring. Om det er ved kirkegang, ved at reflektere over en bibeltekst, ved at sige tak til Gud, inden man lægger hovedet på puden, eller ved at bede et Fadervor: ”Helliget blive (eller vorde) dit navn, komme dit rige, ske din vilje…”, er ikke så afgørende. Det afgørende er, at troen skal næres hele livet – ellers visner den bort.
Så tak til alle jer, der rundt om i stiftet er med til at styrke det åndelige beredskab ved at gøde jorden med det kristne håb.
Venlig hilsen
Marianne Gaarden