Biskoppens månedshilsen april 2024
Foråret er kommet, og før vi får set os om, ankommer sommergæsterne til Lolland-Falster. Mange benytter ferien i sommerlandet til et besøg i en kirke. Så lad dem stå åbne, kirkerne, de har nemlig godt af at blive luftet ud.
APRIL 2024
Kære alle
Selvom temperaturene uden for ikke er imponerende i skrivende stund, så fortæller de blomstrende frugttræer og løgplanterne i alt deres farvepragt, at foråret er godt på vej. Og efter foråret følger sommeren.
Mange er i gang med at planlægge eller har allerede planlagt sommerens aktiviteter i kirken eller sognegården. Friluftsgudstjenester ved havnen, på stranden, i skoven eller i parker. Pilgrimsvandringer, korte såvel som lange. Koncerter med både klassisk og rytmisk musik. Sangaftener med kor og fællessang. Grundlovsmøder i bispehaven og præstegårdene rundt om i stiftet. Der findes en bred vifte af aktiviteter og tilbud, som sognene hver især bidrager med.
Som noget nyt, har et udvalg under stiftsrådet, ”Kirken i sommerlandet” taget den opgave på sig at samle de mange gode arrangementer og tilbud, som kirkerne står bag, for at formidle det til områdets sommergæster. Der er mange turister, sommerhus- og flexboligejerne og -lejere, der i deres ferie har tid til at få glæde af kirkelivets tilbud sommeren igennem på Lolland-Falster. Du kan læse mere om udvalgets arbejde her: Kirken i sommerlandet
Selvom man ikke er fast kirkegængere, benytter mange mennesker sommerferien til et besøg i en kirke. Man tager i kirkedøren og stikker hovedet ind for lige at se, hvordan der ser ud. Man bliver måske imponeret over selve rummet, kalkmalerier, udskæringer, epitafier, krucifikser og andet værdifuld kirkekunst og kulturarv, og nyder en stille stund på kirkebænken. Nogle steder er der mulighed for at tænde et lys, eller skrive en bøn i en bog. Der skal ikke så meget til.
Her i stiftet er vi beriget med mange smukke gamle middelalderkirker, som gæster sommeren igennem kan have glæde af at besøge. Herfra skal derfor lyde en stor opfordring til at holde kirkerne åbne. Ikke kun for turisternes skyld, men også for selve kirkebygningernes. I mange gamle kirkebygninger findes der skimmelsvamp i mindre mængder, og en våd vinter og et fugtigt forår har kun givet bedre vækstvilkår. Det bedste man kan gøre for at undgå skimmelsvamp i de gamle kirkebygninger er at lufte ud. Jo mere jo bedre. Kirker, der ikke så tit er i brug, vil have rigtig godt af en dør, der står åben, så man kan komme ind i kirken.
Venlig hilsen
Marianne Gaarden, biskop