Biskoppens månedshilsen april 2022
I vores verden er vi så afhængige af hinanden, at selvom en krig er begrænset til et geografisk område, så påvirker den hele verden. Ægte fred opstår gennem gensidig forståelse og respekt for hinandens liv – ikke ved krig.
Kære alle
Så kom foråret med solskin, fuglesang og påskeliljer. På markerne er landmændene i gang med at så. Alt sammen varsler det påskens snarlige komme. Normalt glæder jeg mig på denne årstid, men i år hænger der tunge, mørke skyer over livet. Jeg er dybt foruroliget over den grusomme krig i Ukraine. Voldsomme billeder og beretninger om krigens gru og ødelæggelse vækker min sorg og vrede over uretfærdigheden. Sådan er vi sikkert mange, der oplever krigen i Ukraine.
Over 100 lande har besluttet at etablere en international domstol for krigsforbrydelser. Det er i sig selv prisværdigt, men i mine øjne er AL krig en forbrydelse. Krig er foragt for selve livet og Guds skaberværk. Dialog og forhandling er den eneste vej, vi mennesker kan gå, når der er konflikter i verden.
Krig og vold er og bliver aldrig en farbar vej. I vores verden er vi så afhængige af hinanden, at selvom krigen er begrænset til et geografisk område, så påvirker den hele verden. Ægte fred opstår gennem gensidig forståelse og respekt for hinandens liv – ikke ved krig. Der er aldrig et menneske, der har fået fred i sit sind af at være i krig. Soldater, der har været i krig, er mærket resten af deres liv. En, der dræber en anden, tager ikke kun den andens liv, men nedbryder også noget af sin egen menneskelige værdighed.
I Ukraine og i Rusland burde landmændene også være i gang med forårssåningen på denne tid. Men markerne ligger brak, fordi dieselen bliver brugt til tanks og ikke til traktorer. Krigen kommer før fødevareproduktionen. De to landes hvedeproduktion udgør så stor en andel af verdensmarkedet, at det uundgåeligt vil medføre hungersnød i andre lande, der er afhængige af hvedeimporten. Og hungersnød medfører mere død, elendighed og sender flere mennesker på flugt. Vi er i dag så tæt forbundet og afhængige af hinanden, at krig ét sted berører os alle.
Vi er nødt til at udvikle en følelse af og en forståelse for menneskehedens enhed ved at betragte andre mennesker som brødre og søstre. Det er sådan, vi kan opbygge en mere fredelig verden. Det ligger dybt i den kristne tænkning, at vi alle er forbundet med hinanden. Alle er forbundet af den samme ånd, som Gud har pustet i os.
Men hvad kan vi som kristne så gøre for at modvirke foragten for mennesker, der udspiller sig i krigen? Ved at udvise barmhjertighed. Dette er evangeliet, som vi alle har brug for at høre igen og igen. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at udtrykke vores respekt for menneskelig værdighed for alle mennesker.
Det 20. århundrede var et århundrede med krig og blodsudgydelser. Det 21. århundrede kan blive et århundrede med dialog. Lad os alle bede til, at freden bliver genoprettet i Ukraine, og indtil da lad os udvise barmhjertighed og hjælpe alle, der er i nød.
På Folkekirkens Mellemkirkelige Råds hjemmeside kan du læse mere om, hvordan kirkerne kan hjælpe.
I Folkekirken.dk’s materialebank ligger der også en udførlig skabelon til udprint, som kirkerne kan bruge til at kommunikere til de ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark. Den kan printes og bruges enten som plakat eller flyer. I skabelonen er det muligt at udfylde både generelle oplysninger og informationer om specifikke tilbud i den lokale kirke, ligesom den indeholder oversættelser af flere nyttige ord fra dansk til ukrainsk. Skabelonen kan findes her.
Påsken står for døren, og med den også budskabet om opstandelsens forvandlede kraft: Gud kan skabe nyt liv ud af døden. Genopstandelsen er livets DNA, efter hver vinter følger et nyt forår.
God påske.
Med venlig hilsen
Marianne Gaarden
Biskop
Biskoppens månedshilsen
Hver måned udkommer der et nyhedsbrev fra Lolland-Falsters Stift. Her kan du blandt andet læse biskoppens månedshilsen og få andre nyheder fra stiftet. Skriv dig op til stiftets nyhedsbrev her.