Stræk, ord og fuglefløjt åbner kirken for flere
Kan yoga kombineres med bøn og bibellæsning i Guds egen natur? Det mener man i Væggerløse, hvor kirkeyoga i præstegårdshaven er blevet et fast indslag blandt sognets aktiviteter. Kirkeyoga er nu nomineret til årets initiativpris i Lolland-Falsters Stift.
”Det åbner kirken for andre mennesker end dem, der normalt kommer om søndagen. Og så giver det mulighed for at høre Guds ord på en anden måde.”
Sådan begrunder Birthe Friis sin nominering af kirkeyoga i Væggerløse. Birthe Friis, der til daglig er sygehuspræst i Nykøbing F., deltager selv i kirkeyoga, som sidst blev afholdt den 1. juni og løber af stablen igen den 10. august.
Det begyndte med en henvendelse til sognepræst Anders Martin Lauritsen fra et lokalt sognebarn, Helle Steen, der til dagligt er yogalærer. Hun havde fået en idé: Kunne man ikke kombinere yogaøvelser med kristendom og kirke? Sognepræsten var med på ideen, og siden blev kirkeyoga et fast tilbud i sognet.
”Det giver et helt særligt Gudsnærvær”
Kirkeyoga foregår i præstegårdshaven, og man medbringer selv yogamåtte. Helle Steen fører deltagerne gennem forskellige stræk, og undervejs deler Anders Martin Lauritsen refleksioner, bønner og tekster fra Bibelen med deltagerne:
”Det giver et helt særligt Gudsnærvær og en helt særlig kobling mellem krop og sind, når man ligger i et stræk, lytter til ordene og nyder fuglesangen, duftene og de grønne omgivelser,” fortæller Birthe Friis.
”Jeg tror, man koncentrerer sig på en anden måde om det, der foregår, end når man sidder på kirkebænken. Man hører simpelthen ordene på en anden måde i dén ramme,” uddyber hun.
Yogalærer Helle Steen og præst Anders Martin Lauritsen samler hver gang 20-30 deltagere, og er vejret dårligt, trækker man ind i kirken. Det er primært kvinder over 30 år, der deltager, men alle er velkomne, og det er gratis. Det lokale menighedsråd bakker godt op om aktiviteten, og frivillige står klar med kaffe, te, frugt og vand, når stræk og ord er til ende.
Flere møder kirke og kristendom
Birthe Friis ved, at der går megen forberedelse ind i arbejdet, når tekster og yogaøvelser skal kombineres:
”Det kræver kirkelige aktiviteter uden for kirkerummet ofte, og kirkeyoga er nok ingen undtagelse. Men jeg oplever også som deltager, hvor stærkt det virker. Og det tiltrækker nogle, der ikke normalt kommer i kirke om søndagen. Det gælder da, for mig at se, ikke om at gøre dem til faste kirkegængere om søndagen, men om at lade dem opleve kirke og kristendom i ord og krop, og hvordan Gud omfavner hele skaberværket og er omkring os i alt det, vi gør. Dét formår kirkeyoga at vise,” slutter Birthe Friis.
Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris
Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2024, i en mail til lfstift@km.dk senest onsdag den 31. juli 2024.
Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.
Vinderen vil blive fundet af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, stiftsmedarbejder Marlene Laursen, freelance kommunikationsmedarbejder Thomas Godsk Larsen samt leder af Kirkens Genbrug, Lisbeth Jensen, der repræsenterer sidste års vinder af initiativprisen.
Initiativprisen vil blive uddelt på stiftets årsmøde, også kaldet ”landemode”, onsdag den 2. oktober 2024.