Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2024
Nyheder

Manglede Gud i Frederiks valgsprog? Biskop Marianne Gaarden kalder valgsproget 'genialt' 

Gud blev ikke nævnt med et ord, da kong Frederik blev udråbt som konge og afslørede sit valgsprog foran en enorm menneskemængde på Christiansborgs Slotsplads. I stedet lød valgsproget: Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark. 

Fraværet af ordet "Gud" i Kong Frederiks valgsprog har skuffet nogle og sågar fået Kristeligt Dagblads kirke og tro-redaktør, Anders Ellebæk Madsen, til på lederplads at kalde det "urovækkende", at Gud er ude af valgsproget. 

Han mener, at kongens omtale af "det, der er større end os" er en meget uklar formulering, som leder tankerne hen på DBU's slogan om at være "del af noget større" 

Men biskop i Lolland-Falsters Stift, Marianne Gaarden, ser anderledes positivt på kongens valgsprog. 

"Det er et genialt valgsprog. Selvom Gud ikke nævnes specifikt, så bruger han ordene ”forbundne og forpligtet.” Det er begge ord, der udtrykker centrale begreber i kristendommen eksempelvis i Paulus' breve," siger hun. 

"I en individualistisk tidsalder, hvor vi forestiller os, at vi lever autonomt og uafhængigt af hinanden, er valgsproget om at være forbundne og forpligtet – også af det, der er større end os – genialt."

Når kong Frederik har udeladt Gud i sit valgsprog, og i sin tale på balkonen kun nævnte "det, der er større end os", ser Marianne Gaarden det blot som et udtryk for, at kongen er et barn af sin tid. 

"Folk kan hurtigt blive lidt fjerne i blikket, når man taler om Vor Herre eller Gud. Ved at tale om noget, der er større end os og bruge ordene ´forbundne´ og ´forpligtet´, så omgår han det. På den måde rammer han måske danskernes religiøse nerve," siger hun. 

"Man kan se Frederiks valgsprog som en måde at fortolke troen på. Hvis det ikke er naturligt for ham at bruge ordet Gud, så er det ikke autentisk. Når man bruger ord, man ikke selv kan være i, så rører de heller ikke andre," siger biskoppen i Lolland-Falsters Stift. 

Selvom Kristeligt Dagblad ikke er enig med Marianne Gaardens udlægning af kongens valgsprog, så er Elof Westergaard, der er biskop i Ribe Stift, ifølge DR helt på linje med sin biskopkollega: 

"De ord, som kongen benytter i sin tale og valgsprog, er bestemt ikke religion-fremmede. De har helt klart et bibelsk lag," siger han. 

LÆS MERE PÅ DR.DK HER
 

Fakta

De seneste fem regenters valgsprog har indeholdt ordene Gud eller Herren. Dermed skal man tilbage til Frederik 7.s valgsprog for at finde et gudfrit valgsprog. Se de seneste 7 valgsprog her.

Frederik 10. - Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark 

Margrethe 2. - Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke 

Frederik 9. - Med Gud for Danmark 

Christian 10. - Min Gud, mit Land, min Ære 

Frederik 8. - Herren er min Hjælper 

Christian 9. - Med Gud for Ære og Ret 

Frederik 7. - Folkets Kærlighed, min Styrke