En lille menighedspleje med store ambitioner
Den nylige enkemand i Brarup. Den frivillige kogekone i Kippinge Kirke. Og alenemoren i Nørre Alslev. Nordvestfalster Sogns Menighedspleje rækker ud, og det gør de godt. Derfor er de nomineret til årets initiativpris i Lolland-Falsters Stift.
Af Thomas Godsk Larsen
”Vi skal lave noget for dem, der ikke selv opsøger kirken. Og vi skal række ud til de yngre.”
Ambitionerne er store for den lille og unge menighedspleje i Nordvestfalster Sogn, hvis man spørger Pia Petersen, menighedsrådsmedlem og formand for menighedsplejen. Sammen med Annette True, der tog initiativet til menighedsplejen i 2019, tegner hun sognets sociale arbejde. Et arbejde, der begyndte med 0 kroner i kassen, men som nu har en kassebeholdning på 11.000 kroner, afholder arrangementer for frivillige og ældre i sognet og deler julekurve ud til trængte børnefamilier.
Og dét i høj grad på grund af Pia Petersens og Annette Trues opfindsomhed og vedholdenhed, fortæller Dorte Hedegaard, som står bag nomineringen af de to kvinder og sognets menighedspleje:
”Når Pia og Annette får en idé, går de i gang, når menighedsrådet har nikket, og så holder de fast i tråden. Den vedholdenhed er enorm vigtig, især, når nye ting skal løbes i gang. Og med deres ro og tålmodighed har tingene fået lov til at udvikle sig utrolig positivt,” fortæller Dorte Hedegaard, som til daglig er sognepræst i Nordvestfalster Sogn.
Sognet blev dannet i 2020 ved en sammenlægning af fem sogne og seks kirker. Derfor var det også kærkomment med nye tiltag som Menighedsplejen, der kunne nå bredt ud i sognet og vise, hvad man kan som et fælles sogn, fortæller hun.
Pant, flag og planter
Kirkerne samler blandt andet ind til Menighedsplejen ved jule- og høstgudstjenester. Men det begyndte egentlig med pantindsamling, fortæller Pia Petersen:
”Alle i og omkring kirken, der havde lyst, kunne donere deres pant, sodavands- og ølflasker, til Menighedsplejen. Det var faktisk sådan, vi fik de første penge ind,” griner hun.
Senere fik Annette True den idé, at Menighedsplejen skulle deltage på det årlige plante-loppemarked i Kippinge. Her kan man købe et flag for 20 kroner, sætte det i græsplænen med navn og telefonnummer, og sidst på dagen bliver der udtrukket vindere blandt flagene med præmier, der er doneret af lokale erhvervsdrivende. På seneste plante-loppemarked blev der samlet 1.500 kroner ind til sognets menighedspleje.
Og så er vi tilbage ved de store ambitioner:
”Med det årlige arrangement for frivillige og ældre i sognet og julekurvene til trængte børnefamilier er vi rigtig godt i gang. Men vi vil gerne lave endnu mere. Lige nu taler vi meget om beredskab i Danmark. Men hvad med dem, der sidder alene? Hvordan kan vi understøtte, at vi er opmærksomme på vores naboer og på dem, der kan have brug for hjælp? Under corona-pandemien sad vi meget alene, og det er der stadig mange, der gør. Vi har lidt glemt det der med at mødes, snakke, hygge, synge og spise sammen. Vi skal have mere øjne for hinanden igen. Dér vil vi gerne tilbyde rammer og lave aktiviteter, der skaber nye venskaber og fællesskaber,” slutter Pia Petersen.
Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris
Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2024, i en mail til lfstift@km.dk senest onsdag den 31. juli 2024.
Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.
Vinderen vil blive fundet af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, stiftsmedarbejder Marlene Laursen, freelance kommunikationsmedarbejder Thomas Godsk Larsen samt leder af Kirkens Genbrug, Lisbeth Jensen, der repræsenterer sidste års vinder af initiativprisen.
Initiativprisen vil blive uddelt på stiftets årsmøde, også kaldet ”landemode”, onsdag den 2. oktober 2024.