Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2022
Nyheder

Sorgen blev til inspiration på ny national konference

Folkekirkens første sorgkonference satte dybe aftryk i deltagerne, der gik hjem med nye perspektiver og konkrete værktøjer, de kan bruge i hverdagen.

Af Anika Thorø Weber og Henrik Helms (foto)

En skov af smartphones rejser sig fra publikum.
Selvom det normalt er ivrige og hoppende koncertgængere, der får Herning Kongrescenter til at lyse af små elektroniske dimser, så er det et langt mere roligt publikum, der er mødt op denne forårsdag i marts.

For der er ikke meget hopperi over dagens gæster. I stedet sidder de bænket ved lange borde, hvor de hver især er blevet installeret med en kop kaffe, en notesblok og en kuglepen, der alle bliver brugt flittigt på lige fod med smartphonen, der bliver hevet op af lommen igen og igen.

Ingen af deltagerne på Folkekirkens første nationale konference om sorg har nemlig planer om at gå glip af de mange guldkorn, der løber hen over skærmen på powerpointet foran dem.

Mange sidder derfor klar til at knipse et billede af powerpointet, så pointerne kan huskes og foreviges.

- Jeg føler mig helt ladet op af at have været med i dag. Det har været enormt inspirerende, siger Tove Kristiane Jacobsen, der var blandt de 165 deltagere til sorgkonferencen tirsdag 15. marts.

Tove Kristiane Jacobsen (tv) mistede selv sin mand for fire år siden og står nu i spidsen for en sorggruppe i Hjortshøj ved Aarhus.

Kirkens plads i sorgen

Den store sorgkonference ’Sammen om sorgen’ er blevet til på foranledning fra en række sygehuspræster, der har taget initiativ til at skabe en hel dag, der for flere af de fremmødte fungerede som en slags efteruddannelse i det sorgarbejde, de arbejder med til hverdag som frivillige eller præster rundt i landets kirker.

Og det er ikke uden grund, at netop Folkekirken skal interessere sig for sorg. Det mener Ole Raakjær, har været med til at arrangere konferencen. 

- Omkring 80 procent af danskerne bliver begravet i Folkekirken, og rigtig mange danskere er derfor i kontakt med kirken, når de er i sorg. Det er derfor naturligt, at Folkekirken står klar til at tage del i sorgen. Samtidig lever vi i en kultur, hvor sorg betragtes som en tunnel, vi skal igennem. Det skal vi være modkultur til i kirken, for sådan fungerer sorg ikke. Sorg er en byrde, vi skal lære at leve med, og det bedste vi kan gøre, er at bære den sammen – så føles den lidt lettere, siger sogne- og hospicepræst Ole Raakjær.

Sogne- og hospicepræst Ole Raakjær beskrev sorgen som et landskab, man skal lære at leve i og leve med.

Også Viborg Stifts biskop Henrik Stubkjær mener, at kirken har en vigtig plads i sorgarbejdet:

- Når mennesker kommer i kontakt med døden, er der mange, der gør sig tanker om, hvorvidt der findes noget på den anden side. Lige netop dér har kirken jo en kæmpe opgave. Af alle skal vi som kirke være med til at skabe rum for den snak, siger Henrik Stubkjær, der som biskop var vært for konferencen, der er blevet til i et samarbejde mellem syv af landets ti stifter.

Biskop Henrik Stubkjær understregede i sin velkomst, at vi som kirke har en helt konkret sorg-opgave i relationen til de ukrainere, der lige nu kommer til Danmark på grund af krig.

Konkrete redskaber

Det var ikke kun de store refleksioner om kirkens plads i sorgarbejdet, der fik taletid på konferencen i Herning.

Deltagerne kunne vælge mellem en række workshops, som var særligt relevant for netop deres arbejde med sorgen, og som frivillig leder af en sorggruppe i Hjortshøj ved Aarhus deltog Tove Kristiane Jacobsen derfor i en workshop om, hvordan man passer godt på sig selv i de svære samtaler om tab og mismod.

- Det er vigtigt at passe på sig selv i de svære snakke. Det er mennesker, der kommer med deres sorg – men den er ikke min. Det er vigtigt at huske, reflekterer Tove Kristiane Jacobsen, der også tog vigtige erfaringer om spørgeteknik med hjem fra konferencen

Per Møller (i midten) var særligt begejstret for oplæggene i plenum, men nød også godt at snakkene i de forskellige workshops.

Domprovst Per Møller fik derimod særligt meget ud af de længere oplæg, der blev holdt i plenum:

- Jeg har fået indfriet mine forventninger og mere til. Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal trække frem fra oplæggene, for det hele var bare virkelig godt. Oplægsholderne havde tænkt en masse gode tanker, som vi andre fik gavn af, siger domprovsten, der havde taget turen helt fra Maribo på Lolland, hvor han som præst i Maribo Domkirke har stået i spidsen for flere forskellige sorggrupper. 

- Det var bare virkelig inspirerende. Jeg er blevet helt tændt af det og har fået ny energi til arbejdet derhjemme, siger Per Møller, der efter dagens konference gør sig tanker om, hvorvidt han skal skabe en sorg-café for folk i Maribo og omegn.

Blandt oplægsholderne var professor Michael Hviid Jacobsen, der gav sine perspektiver på sorgens inderside og yderside, mens sognepræst Lone Vesterdal lagde op til en snak om kirkerummets betydning i mødet med den sørgende.

Flere konferencer på vej

Med masser af inspiration i bagagen er flere af deltagerne langt fra i tvivl om, at sorgkonferencen i Herning var en stor succes.

Selvom den første konference blev udskudt et par gange på grund af corona-pandemien, så er der en forventning om, at den ikke bliver den sidste.

- Nu har vi her i Viborg Stift været med til at sætte startskuddet til de her sorgkonferencer. Nu håber jeg, at et andet stift er klar til at være værter næste gang, så vi kan blive ved med at forny vores viden, siger biskop Henrik Stubkjær.

Folkekirken er den største udbyder af sorggrupper med knap 200 grupper over hele landet. 

Og den viden og erfaring skal ikke blot komme de mennesker til gavn, der arbejder professionelt med sorgen rundt i landets kirker.

I sidste ende er målet at være der for de mennesker, der er ramt af den store smerte, som det er at miste en elsket.

Det understreger hospitalspræst Annette Hedensted, der både deltog i konferencen som arrangør og leder af en workshop.

- Kirken er måske den sidste bastion, der kæmper for det nære i en tid, hvor alt går stærkt. I vores samfund har vi har bevæget os væk fra vores kerneværdier med fokus på det nære, men ikke i kirken. Det skal vi holde fast i. Ting må godt komme tæt på – også sorgen, siger Annette Hedensted.

Annette Hedensted holdt en workshop om at passe på sig selv i samtalen med mennesker i sorg. Hun håber, at deltagerne lærte, at der findes konkrete redskaber til at passe på sig selv, hvis man er ved at brænde ud.