Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2022
Nyheder

Fra konventionelt landbrug til 45.000 fredede træer og vild kirkegård

Sandby-Branderslev Sognes menighedsråd er nomineret til årets kirkelige initiativpris for deres store arbejde med etableringen af kirkeskov, frugtlund og forvildning af kirkegården

Af Anne-Sofie Holm
Billede: Lars Havn Eriksen

 

Vajende blomster i alverdens farver, omgivet af summende smådyr. En hyggelig lund, hvor det ikke er forbudt at spise af frugterne. Fuglesang fra toppen af knejsende ege- og bøgetræer.

Det er, hvad befolkningen omkring Sandby har at se frem til. Det lokale menighedsråd har nemlig fået gennemført sin drøm om at plante skov på en stor del af kirkens jord og desuden give plads til mere vild natur på og omkring kirkegården. På den baggrund er menighedsrådet i Sandby-Branderslev Sogne blevet nomineret til dette års kirkelige initiativpris.

Projektet har været et fælles projekt for menighedsrådet som helhed, men den oprindelige idé opstod tilfældigt:

”Dybest set opstod kongstanken for en håndfuld år siden, fordi vi bøvlede med en forpagtningsaftale. Der blev det foreslået, at vi da bare skulle plante hele området til i skov, for så ville vi slippe for den hovedpine. Det var vist mest sagt i sjov, men tanken forplantede sig i menighedsrådet, og arbejdet med at finde ud af, hvordan det kunne lade sig gøre, gik i gang,” fortæller menighedsrådsformand Jesper Mørch Idziak.

Etableringen af kirkeskoven er et stort anlagt projekt, der har været flere år undervejs, og det har krævet både tid, kræfter, omstillingsparathed og – ikke mindst – virkelyst at gennemføre. Heldigvis har menighedsrådet været gode til at stå sammen og klø på for at få det til at lykkes.

”Det er en fælles proces, og vi i menighedsrådet har hele vejen igennem været meget enige om, hvad vores mål var. Det er en radikal beslutning at stoppe en solid forpagtningsindtægt, men vi har arbejdet for projektet sammen som menighedsråd og været meget enige hele vejen igennem.”

At opsige økonomisk fordelagtige forpagtningsaftaler er ikke noget, der altid vækker begejstring på provstiniveau. Men Lolland Vestre Provsti har udvist meget stor velvilje hele vejen igennem, siger Jesper Mørch Idziak. Det samme gælder kommunen, Fredningsnævnet og alle projektets andre samarbejdspartnere.

”Der er mange detaljer, der skal være styr på, men det tyder på, at det er lykkedes os at få alt til at lykkes hele vejen rundt,” fortæller Jesper Mørch Idziak med et grin.

 

”De nye tiltag er noget, både naturen og dyrene kan lide”

Sandby Kirke har ikke kun arbejdet på det omfattende skovrejsningsprojekt. I samarbejde med graverne er arbejdsgangene blevet omlagt, så der nu bliver gjort plads til mere vild natur, både på og omkring kirkegården.

Det fortæller næstformand i menighedsrådet Rasmus Seeberg. Han blev i sin tid tiltrukket af menighedsrådsarbejdet i Sandby, fordi der var planer om at blive en grønnere kirke og etablere kirkeskov. Rasmus Seeberg er netop blevet færdiguddannet som anlægsgartner, og med afsæt i sin faglige baggrund har han været med til at etablere en række tiltag omkring Sandby Kirke.

På kirkegården er udvalgte, ubrugte gravstedet blevet plantet til med hjemmehørende stauder, og der er blevet sået en vildtblanding med lokale arter fra Lolland, som kommunen har sammensat. Tidligere inkluderede kirkens areal også en almindelig græsplæne, der blev slået et par gange om ugen, men nu har menighedsrådet ladet den gro højt og vild – til glæde for både mennesker, natur og dyreliv.

”Vi har slået stier på arealet og sat en bænk op, så man kan have en stille stund og nyde naturen. I stedet for det almindelige grønne græs, er der nu en masse forskellige græsarter, og der er faktisk også kommet vilde skovjordbær helt af sig selv. Vi har også en del tidsler på arealet, men de har sådan nogle flotte, store blomsterhoveder, og de er supergode for de lokale sommerfuglearter,” fortæller Rasmus Seeberg og tilføjer:

”For nylig var jeg ude at gå på arealet, og pludselig lettede to fasanhøns, der havde ligget og hygget sig i det høje græs. Det var virkelig en god oplevelse!”

Kun kreativiteten sætter grænser

De mange tusind træer, der med hjælp fra Skovdyrkerne og Nyskovfonden er blevet plantet som kirkeskov og frugtlund, er endnu meget spæde. Det vil de være i en længere årrække. For man kan ikke fremskynde skovens vækst. Men med tiden vil træerne vokse sig store og gøre gavn for alle indbyggerne i Sandby Sogn.

Hos menighedsrådet er ambitionerne også store for, hvad området med tiden kan bruges til:

”I frugtskoven har vi lavet en åbning, hvor tanken er, at der med tiden skal rejses en bålhytte eller lignende, så nogle af kirkens aktiviteter kan foregå derude. Nogle år har vi eksempelvis haft stor succes med at servere helstegt pattegris og kold kartoffelsalat efter formiddagsgudstjenesten juleaftensdag. Så i stedet for at stå på parkeringspladsen, kan vi rykke arrangementet ind i frugtskoven, hvor der er mere hyggeligt,” siger Jesper Mørch Idziak og fortsætter:

”I kirkeskoven har vi visioner om udsigtspunkter, hvor der kan stilles nogle bænke, og man kan sidde og skue ud over landskabet og filosofere over livet. Vi har også en plan om, at der skal være stier i skoven, og måske et meditationsområde. Dybest set er det kun kreativiteten, der sætter grænser.”

 

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2022, i en mail til lfstift@km.dk senest fredag den 15. august.

 

Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.

 

Vinderen vil blive udpeget af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, projektleder for Folkekirkens Grønne Omstilling Jesper Rønn Kristiansen, diakonikoordinator Birgitte Engelhardt, organist Flemming Chr. Hansen samt menighedsrådsformand Jens Erik Boesen, der repræsenterer sidste års vinder af initiativprisen.

 

Initiativprisen 2022 uddeles på landemodet den 5. oktober i Bangs Have, Maribo.