Få en præstepraktikant - og udvid din horisont
Dette efterår er det igen muligt for teologistuderende at komme i præstepraktik i Lolland-Falsters Stift, og det er nu, stiftets præster kan melde sig som værter.
Af sygehuspræst Birthe Gunhild Friis og sognepræst Tom Friis
For år tilbage havde vi hvert år danske og udenlandske unge kristne boende i præstegården i forbindelse med Danmissions Konfirmandaktion. Det var spændende at møde unge kristne, både fra Danmark og fra andre lande og kulturer, og høre om deres familier, liv og tro.
Her de sidste år har vi haft præstepraktikanter i præstegården, og det har været lige så stor en oplevelse. Vi har haft praktikanter fra både Aarhus og København, og det er utrolig spændende at høre om teologistudierne på de to fakulteter, om hvilke lærere de har, hvilke bøger de læser, om de har et forhold til kirken og om deres personlige liv, tro og fremtidsplaner. Vi har haft teologistuderende med et indgående kendskab til folkekirken, andre med fri- eller valgmenighedsforbindelser og teologistuderende uden megen kendskab til kirken.
Det er nu, præsterne her i stiftet kan melde sig som praktikpræster. Marlene Laursen fra stiftsadministrationen gør et stort arbejde med at koordinere præstepraktikken. En af de store og spændende udfordringer for de studerende er, at de skal prædike om søndagen i vores kirker. Et stykke tid i forvejen får vi kontaktoplysningerne på vores praktikanter, og vi hjælper dem med at skrive en prædiken og vælge salmer til søndagen.
Vi møder alle de studerende en fredag eftermiddag. Det er spændende at møde både den praktikant, man selv har skrevet med, og alle de andre. Præstepraktikudvalget har gjort et stort forarbejde med at sammensætte et spændende program, hvor de studerende møder menighedsrådsmedlemmer, en ny præst, en funktionspræst og en provst, og de ser vores præstegårde og kirker. Hvert år vælger udvalget et område hernede, der vises frem. Sidste år var det Rødby Kirke og det flotte nyrenoverede menighedshus. Desuden fik vi en spændende rundvisning ved udgravningerne ved Femern Bælt. Vi spiser alle sammen aftensmad sammen om fredagen, morgenmad om lørdagen og frokost på et spændende sted om lørdagen. Efter frokosten om lørdagen siger vi farvel til de andre studerende og præster. Vi plejer at køre lidt rundt og vise lidt af vores smukke natur og kultur hernede, før vi øver søndagens prædiken i kirken og bagefter måske finpudser prædikenen. Lørdag aften står den på middag, hygge og spændende og berigende samtaler i præstegården.
Om søndagen kommer så højdepunktet, hvor præstepraktikanten skal prædike. Menigheden synes altid, at det er spændende at møde de studerende, og bagefter har vi samtale og kaffe i kirken. Nogle spiser frokost med deres menighedsråd. Vi kører gerne hjem og spiser frokost og evaluerer weekenden med de studerende, før vi kører dem til toget og siger farvel og på gensyn.
Det har altid været spændende at have besøg. Mange er i tvivl om, hvorvidt de ønsker at blive præster. Vi reklamerer selvfølgelig meget for at blive præst i Lolland-Falsters Stift, men selv om vi måske ikke får de studerende retur herned efter endt uddannelse, så kan vi måske hjælpe til med at flere ønsker at vælge præsteembedet efter endt studium.
Det er ikke kun præstepraktikanterne, der har en spændende weekend. Det får præsten og menigheden også. Tager man ind imellem et smut ind til det teologiske fakultet på Amager, er det sjovt, at der lige pludselig står et kendt ansigt fra præstepraktikken foran en og siger “Hej!”. Så vi kan på det varmeste anbefale at blive praktikpræst.
Meld dig som praktikantvært
Vil du gerne være vært for en teologistuderende, når efterårets præstepraktik løber af stablen en weekend i november?
Kontakt stiftsmedarbejder Marlene Laursen på e-mail MLAU@km.dk.