Besøg fra pastoralseminariet foregik med højt humør
Der var god stemning og mange spørgsmål, da holdet af studerende fra pastoralseminariet i København var på besøg i Lolland-Falsters Stift i slutningen af marts.
Af Anne-Sofie Holm
Hvert semester tager de studerende fra pastoralseminariet i København på besøg i et af landets stifter, og dette forår gik turen til Lolland-Falsters Stift.
Dagens program var fyldigt, så der var tidlig afgang fra København. Der var fredeligt i bussen sydpå, og udsigten fra Farøbroerne viste sig denne morgen, omend i variationer af grå, fra sin rolige side.
At være på landet eller ikke at være på landet
Første stop var Stubbekøbing Kirke, hvor sognepræst Jakob Scheving tog varmt imod. Han fortalte om, hvordan det havde været for ham at gå fra ungdomslivet i København til pludselig at befinde sig med sin familie i en præstegård på landet, hvor alle de lokale ved præcis, hvem man er.
Jakob Scheving blev sognepræst i Stubbekøbing kort tid inden coronakrisen. Han beskrev det som en udfordrende og meget omskiftelig – men samtidig lærerig – tid at være helt ny præst i. Samtidig pointerede han:
”Den bedste kompetence, man lærer på pastoralseminariet, er, at man får mod til at kaste sig ud i nye ting.”
Tilbage i bussen blev det diskuteret, hvorvidt Stubbekøbing kunne karakteriseres som værende ”på landet”.
”Kirken har jo et hegn, ikke en stenmur! Så er man ikke på landet,” blev det argumenteret med et glimt i øjet. Dermed måtte den rette betegnelse være ”landsby”, mentes det.
Næste destination var hos sognepræst Mette Marie Trankjær i Horbelev Kirke. Hun fortalte nærmere om sine egne erfaringer efter 24 år som præst i Horbelev og Falkerslev Sogne, og hvordan hun som stiftets liturgiske konsulent er en hjælpende hånd for stiftets præster – herunder især de nyuddannede.
Efterfølgende besøgte gruppen præstegårdens konfirmandstue, og den spirende forårshave blev også aflagt et visit.
En første gang for mange ting
Efter en velsmagende og smukt anrettet frokost på Pomle Nakke gik turen videre til bispegården, hvor biskop Marianne Gaarden tog imod. Hun fortalte de studerende nærmere om ansættelsesprocessen, om bispeeksamens forløb, og hvordan man kan bruge hende som biskop, både hvis man overvejer at søge embede i stiftet, og efterfølgende når man er ansat som præst i stiftet.
Derefter gik turen til Kettinge Kirke. Her fortalte sognepræst Monica Djarnis, der startede sit virke i januar i år, om at være en af stiftets allernyeste præster. Hun fortalte blandt andet, at den første bisættelse, hun havde som præst, også var den første bisættelse, hun nogensinde har været til. Men som det blev pointeret, er der en første gang for mange ting i præstefaget. Og derefter går det hele lettere.
Sognepræst Sara Schelde, der blev ordineret sammen med Monica, fortalte også om sin vej til embedet i Rødbyhavn. Hun havde kun været i et vikariat i Østofte i seks dage, da stillingen i Rødbyhavn blev slået op.
Efter en kort andagt i domkirken med biskoppen fortsatte de studerende med en middag i Pilgrimshuset. Her fortalte menighedsrådsformand, Charlotte Schou fra Fejø om, hvad man som menighedsråd lægger vægt på, når der skal søges ny præst. Provst i Lolland Østre Johannes Olav Kruse Kristiansen fortalte om, hvad man som ny præst kan bruge sin provst til. Sogne- og migrantpræst Olga Kohen kaldte smilene frem, da også hun fortalte om vejen fra pastoralseminariet til embedet i Rødby, og opgaven med at række ud mod mennesker fra Østeuropa. Der blev åbenhjertigt og muntret delt ud af egne erfaringer til de spørgelystne studerende.
Efter en begivenhedsrig dag tog de studerende retur til København – efter sigende med en god oplevelse i rygsækken og mange positive indtryk af stiftet rigere.
Fra Lolland-Falsters Stift takker vi for det store engagement under besøget og ønsker alle de studerende held og lykke med at finde det rette embede, når de om ganske få uger bliver udklækket fra pastoralseminariet.