Nyt folk&kirke-magasin: Mørke er et af livets grundvilkår
I den 10. udgave af magasinet folk&kirke handler det om mørke – om det fysiske mørke om natten og de steder, solens stråler aldrig når, og om det eksistentielle mørke, alle mennesker møder.
Af Anne-Sofie Holm
Efter et år under coronakrisens tunge åg, er der nok mange, der ikke orker at tænke mere på livets svære sider. Ikke desto mindre handler dette års folk&kirke-magasin om mørke, både det fysiske mørke og de sorte aspekter af livet.
For mørke er ikke bare lig med uhygge, sorg og negative følelser. Det er også i mørket, man lærer at se, når det lysner.
Nogen føler sig endda hjemme i mørket og næres ved det. En af dem er den 29-årige musiker Katinka Bjerregaard, der beskriver sig selv som ”en melankolsk person, der trives i kulden”. I et stort interview fortæller hun om, hvordan hun finder en stor del af den inspiration, der ligger bag hendes sangtekster, på de blå dage, hvor alting føles lidt skævt og ved siden af.
Kristendommen kan også give et andet perspektiv på mørke, for troen på, at vi er omsluttet af Guds lys, forandrer oplevelsen af det. Det skriver biskop Marianne Gaarden om i en klumme i dette års magasin.
Det er blot få af de måder, det nye folk&kirke-magasin tager livtag med mørkets ufravigelige rolle i alle menneskers liv; det kan være en mindre birolle eller en hovedrolle, men det er ikke til at komme udenom. Så man kan ligeså godt få det bedste ud af det.
I magasinet kan man også læse om en 36-årig mor til to, som fortæller om, hvordan det er at se frem til at skulle blive blind. En musikprofessor forklarer, hvorfor hjernen godt kan lide dyster og hård musik. En psykolog og en historiker diskuterer, om vi som turister bør opsøge Auschwitz og andre steder, hvor forfærdelige ting har fundet sted. En forfatter fortæller, hvordan mørket næsten opslugte ham, da han skrev en bog om sin mors dæmoner. Og en kvinde, hvis søn har begået selvmord, interviewer sin sjælesorgspræst og får hende til at forklare, hvorfor den bedste hjælp, man kan give til en sørgende, er at sige: Det går ikke over – men jeg går med dig ind i mørket.
Læs alle artiklerne og find magasinet i digital version her.
Ressourcebank: Brug magasinet på biblioteket, på højskoler, til studiekredse
Se eksempler på, hvordan I kan bruge folk&kirke #10 om mørke:
- Foreslå det lokale bibliotek at lave arrangementer for børn, unge og voksne om mørke i litteraturen. Og mørke omkring litteraturen – hvorfor lytter vi bedre i mørke?
- Lav en studiekreds i sognegård, der udforsker mørket som vilkår, mørket i mennesket og mødet med sorgen.
- Spørg den lokale højskole eller efterskole, om de har lyst til at lave en mørkemiddag med efterfølgende samtale om mørket. Eller måske en sangaften, hvor I synger sange fra højskolesangbogen, der alle sammen handler om mørke.
- Lav en ’filosofisk salon’ sammen med en gruppe studerende, hvor I går ombord i mørket
- Fortæl dansklærerne på folkeskolen om magasinet, og vis dem forslaget til, hvordan det kan bruges i undervisning om digtgenren.
- Arranger en samtalesalon om døden.
- Del artiklerne fra magasinet, der er samlet her, på kirkens Facebookside.