Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2021
Nyheder

Konsulentrunden var en positiv oplevelse

Under den seneste konsulentrunde blev eksperterne præsenteret for en lang række forskellige projekter i kirkerne i Lolland-Falsters Stift, hvor de gav deres vurdering af, hvordan menighedsrådene skal gribe problemerne an.

Af Anne-Sofie Holm

I starten af september kørte medarbejdere fra stiftsadministrationen rundt til en række kirker i Lolland-Falsters Stift. Med sig havde de den kongelige bygningsinspektør Stig Andersen, varmekonsulenten Poul Klenz Larsen og to konsulenter fra Nationalmuseet, seniorforsker og museumsinspektør Ulla Kjær og museumsinspektør Claus Rohden Melin.

Årsagen var den halvårlige konsulentrunde, hvor de lokale menighedsråd kan få gode råd og vejledning om kommende eller påtænkte projekter i kirkerne, som konsulenterne giver deres umiddelbare vurdering af.

De tilmeldte kirker forelagde eksperterne en bred vifte af spørgsmål: Lige fra revner i hvælvinger og slidte trappetrin til klokketårnet til alternative varmeløsninger og en slidt messehagel.

Krakelerede altertavler og kunstigt træværk
Et af de menighedsråd, der havde tilmeldt sig konsulentrunden, var i Utterslev-Herredskirke-Løjtofte Sogn. De ville gerne have eksperternes hjælp til at vurdere, om altertavlerne i Løjtofte og Utterslev Kirker trængte til en renovering.

”Vi kunne se, at både selve altertavlerne og malingen omkring dem krakelerer og ikke er så pænt mere. I menighedsrådet er vi jo ikke selv fagfolk på det område, så det kan være svært at vurdere, hvordan man skal gribe det an – især for os, der er nye i menighedsrådet,” fortæller Bente Dickow, der er kasserer i Utterslev-Herredskirke-Løjtofte Sogns menighedsråd.

Da Nationalmuseets eksperter så altertavlerne, var de ikke i tvivl om, at en renovering af billederne var både berettiget og meget tiltrængt. Samtidig kunne de fortælle, at det, Bente Dickow havde troet var finertræ omkring alterbilledet, som også var begyndt at løsne sig i overfladen, i virkeligheden var maling, der var lavet, så det lignede træ. Det er en ganske særlig malemetode, som var på mode i en snæver tidsperiode, og derfor mente konsulenten, at det også skulle renoveres.

”Da konsulenterne alligevel var i kirken, kiggede de samtidig på prædikestolen og det andet interiør. Ingen af os i menighedsrådet havde tænkt på, at det ville være muligt at gøre på samme tid. Der var ikke noget i vejen med noget af det andet interiør, men vi blev opmærksomme på, at der er en revne i loftet i koret. Den skal vi ikke gøre noget ved i denne omgang, men det er fint at vi ved, at vi skal holde øje,” siger Bente Dickow og tilføjer:

”Overordnet var det en meget positiv oplevelse.”

Om konsulentrunder

To gange om året inviterer Lolland-Falsters Stift alle menighedsrådene i stiftet til at deltage i den kommende konsulentrunde. Her kan menighedsrådene forelægge kommende eller påtænkte projekter for konsulenterne, som kommer med deres umiddelbare vurdering.

 

Der bliver ikke truffet nogen afgørelser på konsulentrunderne, som blot er en håndsrækning til menighedsrådene i sager, hvor det kan være svært at vurdere, hvordan man skal gribe projektet an.

 

Den næste konsulentrunde i Lolland-Falsters Stift bliver i foråret 2022.