Sådan klipper du en video
Vil du lave en video med flere små filmklip, kan du samle filmen i en videoeditor. Her får du tips til, hvordan du klipper, så udtrykket bliver strammere.
Af Henrik Dons Christensen, Københavns Stift, og Henrik Helms, Viborg Stift
Når du har optaget dine videoklip, kommer arbejdet med at samle dem til en sammenhængende film.
Det kan være tidskrævende, men er et vigtigt arbejde, hvis du vil sikre dig, at videoen bliver i ordentlig kvalitet.
Her er en række tips til at få det bedste ud af dine klip.
- Vær bevidst om, hvad du vil fortælle med videoen. Hold dig til denne fortælling. Det er let at blive ledt på vildspor. Opstår der en bedre idé undervejs, så overvej, om den nye ide er bedre end den oprindelige.
- Sørg for et godt anslag i videoen, der fastholder seeren. De første fem sekunder er afgørende.
- Tænk på, hvor din film ender med at blive vist. Det kan godt være, du har meget på hjerte, men det er ikke sikkert, at tålmodigheden hos dine modtagere er lige så stor som din fortællerlyst. Så vær bevidst om ikke at lave dine videoer for lange.
- Se alle klippene igennem, når du er færdig med dine optagelser. Alle sammen. Der kan ligge guldkorn imellem, som du har overset i første omgang.
- Notér, hvilke klip der er gode, enten på papir eller i programmet. Arbejder du i et videoredigeringsprogram kan du ofte få lov til at markere dine favoritklip, hvilket gør det lettere at bevare overblikket. Ofte vil du kunne indstille editoren til kun at vise de markerede klip.
- Fokusér på rækkefølgen og flowet i videoen.
- Tænk på længden af videoen og de enkelte klip. Hurtig klipning skaber dynamik, mens langsom klipning skaber ro. Omvendt kan hurtig klipning også stresse, mens langsom klipning kan kede seeren.
- Når du har fundet alle dine klip, kan du begynde at lægge dem ned i din tidslinje. Flere editorer har en såkaldt “magnetisk” tidslinje, som lukker hullet, når du flytter på et klip, og giver dig plads til klippet, når du lægger det et nyt sted. Så har du altid en samlet film uden huller. Det gør det nemt at eksperimentere med at flytte rundt på klip og se, hvor de fungerer bedst.
- Kill your darlings. Få eventuelt hjælp fra kollegerne eller venner til at slette klip, som du er i tvivl om.
- Husk variation i billederne. Nærhed og afstand, bevægelse og stilstand.
- Hold videoen enkel, og kast dig først ud i kompleksitet, når du kan dit kram.
- Vær varsom med effekter.
- Hvis du har tid, kan du prøve at lave flere forskellige udgaver af din video, som du kan sammenligne, så du finder den rigtige form.
- Når du uploader filmen til eksempelvis Youtube og Facebook, har du mulighed for at tekste din film. Det kan være en stor fordel, hvis din film vises uden lyd, for så vil underteksterne blive vist i stedet. Sørg for at holde teksten enkel og fejlfri, og vær ikke bange for at forkorte og forenkle den. Vi kan ikke forstå lige så meget tekst, når vi læser, som når vi lytter. Se retningslinjer for god tekstning.
Det er let at klippe på en kirkenet-pc
I denne video kan du se, hvordan du klipper en video sammen i Windows billedværktøj, som findes på alle kirkenet-pc’er. Videoen er optaget med en Huawei p30 mobiltelefon.
Husk lyden
Lyden kan let overses, når man laver videoer, men det er farligt at glemme lyden.
Vi kan nemlig ikke slukke for vores ører, så dårlig lyd betyder, at vi kan være mere tilbøjelige til at slukke for videoen.
- Sørg for at udjævne lydstyrken, så der ikke er støj, der forstyrrer, eller for lav speak ved et interview
- Overvej at tilføre lydeffekter eller lad noget af den lyd, du har optaget, stå som noget, der kan give pausering eller opmærksomhed. Redigerer du underlægningsmusik under speak eller interview, skal du være opmærksom på ikke at sætte lydstyrken på musikken for højt.
- Ønsker du at tilføje en speak, kan du bruge din telefon som mikrofon. Find et rum, der ikke har efterklang, dyk ned under dynen eller gå ind i klædeskabet for at indtale din speak.