Stiftsrådets beretning, landemode 2024
Orientering om Stiftsrådets arbejde. Fremlagt ved landemode onsdag d. 2. oktober 2024
Pejlemærkerne for stiftsrådets arbejde er stadigvæk ”relevans, medinddragelse og fællesskab”
Stiftsrådet består af 14 medlemmer – biskoppen og domprovsten er fødte medlemmer, mens 8 læge medlemmer, en provsterepræsentant og tre præsterepræsentanter er valgt for en periode på 4 år. Sammen med valget til provstiudvalget er det forskudt et år i forhold til menighedsrådsvalget – så der er valg i efteråret 2025.
Der har været afholdt 4 ordinære møder samt en inspirationsdag. Inspirationsdagen brugte vi til at gå vores udvalgsstruktur og udvalgsarbejde efter i sømmene med henblik på om de stadig opfyldte vores tre pejlemærker.
Gudstjeneste - og liturgiudvalget er sat på pause lige nu og afventer et udspil fra arbejdsgrupperne under ”Liturgisk Forum”, der arbejder med nye bønner og vejledninger til gudstjenesten.
Arbejdet med vedligeholdelsen af vores mange gamle middelalderkirker i forhold til den demografiske udvikling i stiftet med en hårdt trængt økonomi bliver en stadig større udfordring. Lige nu er det Herredskirke på Vestlolland, der er i søgelyset. Stiftsrådet er ikke direkte involveret i denne sag, men mere generelt står vi bag work-shops i alle 4 provstier hvor vi skal prøve at finde en nøgle til differentieret vedligeholdelse.
Biskoppen på Fyn er lige kommet med et forslag om at gøre 25 af af de ca. 250 kirker i Fyns stift til lejlighedskirker ved at udtage 5 kirker årligt i de kommende 5 år. Hvordan udvælgelsen af disse kirker skal ske er endnu uvist. Men spændende..
Med indførelsen af stiftsråd fulgte en ret til at udskrive et såkaldt ”bindende stiftsbidrag” på max. 1% af den kirkelige ligning i området til specifikke kirkelige formål.
I 2024 er der udskrevet 0,67 % svarende til godt 1 mill. kr. som vi har prioriteret efter bedste evne.
En af de største poster i budgettet er aflønning af en kommunikationsmedarbejder. Det sker i erkendelse af at uden en god formidling via en god kommunikationsvej når vi ingen steder med vores gode budskab og vores gode ideer til at formidle det bedst muligt.
Det styrker sammenhængskraften i stiftet og arbejdet med initiativprisen, som vi kommer til at uddele senere på dagen, er et godt eksempel herpå.
Skoletjenesten SYLF er andet højt prioriteret arbejde. SYLF står Sydsjælland provsti og Lolland-Falster stift. Det har fungeret rigtig godt i mange år med gode materialer og tilbud der er tilpasset de enkelte klassetrin. Der bruges mange timer på udarbejdelse af materialer og på direkte undervisning på skolerne og derfor er der også brug for mange lønkroner. Arbejdet i SYLF understøttes af vores religionspædagogiske udvalg.
Stiftspræstestævnet, præstekurserne og præstepraktikken er andre store og vigtige poster på budgettet. Uden velfungerende præster og også ansøgere til vores ledige præstestillinger bliver det svært at være og lave kirke.
Et nyere tiltag er bestyrelsen for stiftets sociale arbejde og arbejdet med demente som begge falder fint ind under vores formål og derfor også er med i vores regnestykke. Vi har et udvalg der arbejder med kirken i sommerlandet, dels for at oplyse om hvad der rent faktisk foregår og dels for at gøre et forsøg på at koordinere anstrengelserne.
Derudover har vi et beløb der fordeles som et mindre rådighedsbeløb til vores ”funktionspræster”, som f.eks sygehuspræsten, fængselspræsten, studenterpræsten for blot at nævne nogle af dem.
Sidst men ikke mindst har vi det mellemkirkelige udvalg, der arbejder sammen med Det mellemkirkelige råd og stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde om mødet med andre religioner og livsytringer. Aktuelt har udvalget arrangeret en forbønsgudstjeneste i Domkirken 24. november.
Stiftsrådet modtager løbende ansøgninger til mange forskellige projekter, der alle vurderes i forhold til vores pejlemærker. Betingelser og tidsfrister for ansøgninger ligger på stiftets hjemmeside.
Hvert år inviteres stiftsrådenes medlemmer til et fællesmøde i en domkirkeby. Det går på skift mellem stiftsrådene så på den måde får vi besøgt hinandens stifter og bliver så lidt klogere på hvordan verden ser ud derfra. I år går turen til Ålborg engang i november.
Apropos kirkeligt udsyn er der en oplagt mulighed i ”Himmelske dage” – også kaldet ”Kirkernes folkemøde”, der afholdes i Silkeborg fra 29. maj – 1. juni 2025. Et arrangement der er åbent for alle interesserede.
Stiftsrådet har en opgave – og nogle vil mene at det er den vigtigste - med tilsynet af forvaltningen af stiftets andel af folkekirkens fælles kapital, p.t. ca. 60 mill. Vi fastsætter den årlige ind – og udlånsrente i forhold til konjunkturer og afkastet af den samlede investering i obligationer. Ønsket om også at investere i aktier er stadig til diskussion – mulighed for større afkast, men også en større risiko. I budgettet for 2025 regnes der med en udlånsrente på 1,5% og en indlånsrente på 0,5% for at rette op på egenkapitalen der er på vej til at blive negativ.
Desuden får vi i stiftsrådet forelagt og godkender menighedsrådenes ansøgninger om optagelse af lån og frigivelse af indestående midler efter indstilling fra provstiudvalgene.
I 2023 havde vi et udlån på ca. 50 mill. svarende til ca. 40% af kapitalen.
Hvis man gerne vil vide mere om stiftsrådets arbejde og økonomi er der på stiftets hjemmeside adgang til alle mødereferater, regnskaber og budgetter. www.lfstift.dk
Susanne Møller
Formand f. Stiftsrådet