På stiftsrådets visionsdag den 26. januar 2022 drøftede stiftsrådet den tidligere formulerede strategi fra 2019 og reviderede den strategiske retning og fokuspunkter for det kommende arbejde, med henblik på prioritering af midler fra det bindende stiftsbidrag og ressourcer i øvrigt, så potentialer og udfordringer for folkekirken i Lolland-Falsters Stift gribes og håndteres bedst muligt.
Overskriften for stiftsrådets arbejde er fortsat “relevans, medinddragelse og fællesskab”, med følgende fokuspunkter:
- Trivsel og arbejdsmiljø
- Kommunikation og videndeling
- Grøn omstilling
- Vedligeholdelse af bygninger
- Turister, sommerhus- og flexboligejere
- Diakonale opgaver
- Gudstjenesteformer og forkyndelse
- Religionspædagogisk arbejde
- Åndelig fordybelse
- Kirkens møde med andre
Trivsel og arbejdsmiljø
Alle folkekirkens ansatte skal sikres gode arbejdsforhold gennem en åben, tillidsfuld og inddragende kultur. Samarbejdet mellem stift, provstier, menighedsråd, præster og kirkens ansatte i øvrigt skal til stadighed udvikles under fælles ansvar og engagement. Stiftsrådet har afsat midler specifikt målrettet præsters efteruddannelse, som udover at højne det faglige niveau også bidrager til trivsel og samarbejde på tværs, til gavn for kirkens liv og vækst.
Kommunikation og videndeling
Kommunikation og videndeling er essentiel for sammenhæng og fælles udvikling. Stiftsrådet priorite-rer indsatsen højt gennem dedikerede midler til en kommunikationsmedarbejder og dennes virke i form af aktiviteter og produktioner, herunder også hjemmeside og sociale medier. Kommunikationen skal styrkes på tværs af stiftet, i en form hvor både fælles og lokale behov tilgodeses.
Grøn omstilling
Lolland-Falsters Stiftsråd bakker op om folkekirkens fælles indsats for grøn omstilling og vil arbejde for, at menighedsråd og provstiudvalg vil prioritere grønne investeringer. Grøn omstilling skal naturligt indlejres i den måde folkekirkens ansatte og frivillige arbejder på, til inspiration for lokalsamfund og omverdenen i øvrigt.
Vedligeholdelse af bygninger
Gennem projektet ”Differentieret vedligeholdelse af kirkebygninger” støtter stiftsrådet indsatsen for at få udarbejdet og udbredt fælles værktøjer til differentieret vedligeholdelse af middelalderkirker, til hjælp for menighedsrådenes prioritering og arbejde med kirkebygningerne. Også stiftets præstegårde er vigtige at vedligeholde, så de fremstår som attraktive boliger for nuværende og kommende præster. Det gælder for alle bygninger, at forbedringer og nye løsninger skal være bæredygtige ift. miljø, klima og økonomi.
Turister, sommerhus- og flexboligejere
Fremover vil stiftsrådet have øget fokus på både sommer- og helårsgæster. Lolland-Falster er et ud-præget turismeområde og med et stigende antal flexboliger. Hvor flexboligerne fordeler sig over hele stiftets geografi, er det især på Falsters østkyst, Lollands sydkyst samt småøerne og området omkring Kragenæs og Bandholm, at der samles mange (sommer)gæster. Dem skal vi i højere grad række ud til.
Diakonale opgaver
Stiftsrådet bakker op om foreningen “Lolland-Falsters Stifts Sociale Arbejde” som en fælles indsats for at styrke diakonale indsatser over hele stiftet. Den skal ses i sammenhæng med de lokale menigheds-plejer, som alle udfører et vigtigt socialt arbejde i lokalområderne.
Gudstjenesteformer og forkyndelse
Stiftsrådet støtter, at der fortsat arbejdes med gudstjenestens former og -steder, og at forkyndelsen styrkes. Arbejdet skal ske i et samarbejde mellem præster og menighedsråd, med fælles mål om at være en nærværende kirke for sognebørn og gæster.
Religionspædagogisk arbejde
Stiftsrådet finder det vigtigt at inspirere og understøtte præster og kirkelige undervisere i stiftet til at prioritere og udvikle det religionspædagogiske arbejde, samt til at have eller etablere kontakt til skoler for at fremme samarbejdet mellem skole og kirke. Stiftsrådet støtter i den forbindelse Folkekirkens Skoletjeneste SYLF, et samarbejde med alle kirkerne i Vordingborg, Lolland og Guldborgsund kommuner.
Åndelig fordybelse
Der ses en stigende efterspørgsel efter rum for fordybelse og refleksion, som stiftets præster står i centrum af. Eksempelvis pilgrimsvandringer i forskellige former efterspørges og udbredes i disse år, og her byder Lolland-Falster med sin geografi og beliggenhed på nogle unikke muligheder. Stiftsrådet understøtter, at der arbejdes med udvikling af rammer og kompetencer for at fremme muligheden for åndelig fordybelse, også for præsterne selv.
Kirkens møde med andre
Kirken skal ud at møde folk og samarbejde med aktører i lokalsamfundet som aktiv medspiller, herunder også med immigranter og andre kirkesamfund. Som et naturligt led heri er stiftet engageret i mellemkirkelige forhold, og deltager aktivt i både lokale og nationale aktiviteter. Kirken skal have med-ejerskab til idéer, aktiviteter og fællesskaber, eksisterende som nye. I nogle tilfælde vil kirken selv være initiativtager til nye tiltag og aktiviteter, fx inden for grøn omstilling, turisme, socialt arbejde og åndelig fordybelse.
Stiftsudvalg
Til at understøtte stiftsrådets arbejde er der nedsat en række stiftsudvalg. Udvalgenes arbejde præsenteres på stiftsrådsmøder og ses refereret på stiftets hjemmeside. Udvalgene justeres efter behov ved stiftsrådets beslutning herom. Det er vigtigt, at udvalgsstrukturen til stadighed afspejler de behov og interesser, der er i stiftet som helhed, og derfor løbende evalueres og justeres efter behov.
Ved strategiens vedtagelse opereres der med fem stiftsudvalg:
- Det mellemkirkelige stiftsudvalg (obligatorisk)
- Det religionspædagogiske udvalg
- Kommunikationsudvalget
- Kirken i sommerlandet
- Gudstjeneste- og liturgiudvalget
Udviklingsarbejder i øvrigt
Udover stiftsudvalgene, der understøtter stiftsrådets fokuspunkter, samarbejdes der aktuelt også med Kirkefondet om provstivise udviklingsprojekter til fremme af kirkelivet i stiftet. Der er både tale om projekter med udgangspunkt i brugen af konkrete kirker og projekter med udgangspunkt i ”den levende kirke”, eller sagt på en anden måde, både om mursten og mennesker. Arbejdet har rod i stiftets bog ”Vel mødt under sky på kirkesti” der kortlægger udfordringer og potentialer for stiftet.
Vedtaget af stiftsrådet på møde den 19. maj 2022.