Diakonipræst Rødby
Olga Grygorieva Kohen

Sogne- og diakonipræst Olga Grygorieva Kohen
Kontakt:
Telefon: 50 54 09 47
olgk@km.dk
Træffes alle dage undtagen fredag.
Siden sin opvækst i Sovjetunionen, hvor hverken Gud, Jesus eller Bibelen spillede en rolle, har Olga Grygorieva været på en lang rejse. Først over Rusland og Ukraine, til Sverige, Tjekkiet og nu Danmark, hvor hun har boet de sidste 13 år. Det har været en lang og begivenhedsrig rejse, ikke kun geografisk men også i Olga Grygorievas indre. Hun kommer fra en stilling som halvt sogne- og halvt migrantpræst i Rødby. De 50 procent af hendes stilling var et samarbejde med Københavns Universitet om et ph.d.-projekt, hvor hun skulle undersøge hvilke kirkelige tilbud, der kunne være relevante for de mennesker fra Østeuropa, der arbejder i området omkring Rødby.
I hendes nye embede skal fokus være på diakoni, kirkens udtryk for socialt arbejde, fremfor specifikt migranter.
Baggrund og motivation
Inden jeg blev uddannet som teolog, prøvede jeg at arbejde flere forskellige steder, både i Danmark og i Ukraine. I Ukraine har jeg bl.a. arbejdet som skolelærer for udsatte børn, og i Danmark havde jeg et job som pædagogmedhjælper, kirketjener og tog i perioder et frivilligt job for at hjælpe hjemløse. Nu, hvor jeg er på barsel, virker jeg som besøgsven hos Røde Kors.
Det, at jeg kan lide arbejdet med mennesker, blev min motivation for at læse teologi og blive præst. Jeg forstår de kristne budskaber om næstekærlighed og medfølelse meget bogstaveligt. Det vil sige, jeg vil gerne dedikere mit arbejdsliv til mennesker ved at gøre mit bedste som præst. At være med dem i svære og betydningsfulde livssituationer samt at hjælpe dem til at se deres liv i lyset af den kristne tro.
Hvordan kan det være, at du ville være diakonipræst i netop Rødby?
Jeg virkede, inden min nuværende barselsorlov, som præst i Rødby og omegn i over halvandet år, og lærte de lokale mennesker, deres problemer og livsvilkår at kende. Jeg kom til at holde meget af min menighed præcis på den måde som de er. Jeg har gjort mit bedste for at være præst og medmenneske overfor dem, i det jeg, hver gang jeg udførte min præstegerning, følte, at jeg var værdsat og accepteret.
Den gensidige accept er faktisk min primære motivation til at søge stillingen. Dernæst, ved jeg godt, bl.a. af mine egne erfaringer i pastoratet, at Lolland er mere socialt belastet end flere andre dele af landet. Derfor forekommer det diakonale arbejde mig både relevant og nødvendigt. De sociale institutioner i Lollands Kommune dækker behovet for omsorg og hjælp på en praktisk- og sundhedsorienteret måde, mens der, efter min observation, er et stort behov tilbage for kirkens diakonale arbejde i regionen.