Fortsæt til hovedindholdet
27. februar 2020

Jubilæet for Danmarks befrielse fejres med sang

I maj er det 75 år siden Danmarks befrielse. Det vil blive markeret med alsang over hele landet, klokkeringning, lys og gudstjenester

Unge og ældre samledes under besættelsen i parker for sammen at synge alsang. Det gentages over hele landet i anledning af 75-året for Danmarks befrielse. Arkivfoto.

Af Inge Haandsbæk Vestergaard

"Her er London, BBC sender til Danmark."

Sådan startede den historiske meddelelse i radioen den 4. maj 1945, da danskerne fik besked om, at de tyske tropper havde overgivet sig. Danmark var fri af den tyske besættelse. 

I år er det 75 år siden Danmarks befrielse. Friheden vil blive mindet og hyldet ved en lang række begivenheder landet over. Fælles for flere af arrangementerne er, at friheden vil blive mindet med alsang.

Alsang opstod i sommeren 1940, hvor omkring 720.000 borgere landet over samtidig samledes i fællessang om en alvorlig situation – modvilje mod besættelsesmagten og som opbakning til kongen. Sangen var det, folket kunne samles om, og derfor vil vi også synge i anledning af jubilæet.

Lys i vinduerne

Da Danmark blev frit den 4. maj, reagerede folk spontant ved at sætte levende lys i vinduerne. En levende tradition, som forhåbentlig vil få et ekstra skub på jubilæumsåret.

Om de levende lys siger biskop Marianne Gaarden:

"Lyset er et tegn på frihed og håb. På denne aften takker vi for vores eget lands befrielse, og samtidig beder vi for fred og frihed for alle jordens folk. Lad os sammen bære traditionen med levende lys i vinduet ind i fremtiden som et håb om frihed og fred for de kommende tider."

Klokkeringning og flagning

Frihedsbudskabet lød i radioen klokken 20.35 den 4. maj 1945. Derfor har Kirkeministeriet opfordret til, at man lokalt vil være med til at markere befrielsen den 4. maj ved at kime i tidsrummet 20.00 – 21.00.

Desuden opfordrer ministeriet til, at man udvider morgen- og aftenringningen den 5. maj til at vare 15 minutter, og at der flages på samme dag.

Alsang og gudstjeneste

Alle, der har lyst, kan være med til at synge og fejre jubilæet. Det sker lokalt i Lolland-Falsters Stift ved følgende kirkelige og folkelige arrangementer:

  • Alsang i domkirken
    I anledning af jubilæet vil der være alsang i alle landets domkirker. Den 26. april er der således alsang i Maribo Domkirke klokken 14.00-15.00. Det er oplagt at arrangere en fælles alsangsudflugt med menighedsrådet, invitere din kirkes kor med eller noget helt tredje. Alle er velkomne.
    Læs mere på Alsang i Domkirkernes Facebookgruppe.

I Reventlowparken vil en række lokale kor, blandt andre Unikakoret (på billedet), synge nye og gamle sange til minde om befrielsen. Foto: Mogens Warrer.

  • Alsang i Reventlowparken
    På selve befrielsesdagen den 4. maj vil der igen være alsang. Denne gang foregår det i Reventlowparken på Vestlolland mellem klokken 16.00 - 21.00. 

    Alsang den 4. maj er et samarbejde mellem Lolland-Falsters Stift, Reventlowparkens Støttekreds, Museum Lolland-Falster, Lolland Musikskole, Ensemble Storstrøm og Lolland Kommune. Det starter klokken 16 og fortsætter hele aftenen med fællessang og koroptrædener.

    Det bliver en aften, hvor man mindes den skelsættende dato for 75 år siden, men også en aften som gennem fælles sang sætter fokus på betydningen af fred, frihed og demokrati. Arrangørerne håber, at rigtig mange denne aften vil slutte op om fællesskabet - som enkeltpersoner, som kor, som kirke eller kulturforening.

    Dagen starter efter planen klokken 16.00 med en historisk "algang" i området ved Pederstrup. Klokken 17.00-19.00 vil der rundt om i park, på museet og i andre bygninger være rig lejlighed til at høre mange af landsdelens kor hver for sig med deres egne repertoirer, og der vil i den sammenhæng være mulighed for at sætte sig i parken og nyde den medbragte madkurv eller købe noget at spise i parkens café.

    Klokken 19.00 inviteres alle, der har lyst til at synge sammen, til at samles på den store plæne, hvor korene blander sig med folket, og hvor sognepræst i Nakskov og skuespiller Jesper Vigant er aftenens konferencier og forsanger. 

    Der bliver sunget sange fra de sidste 75 år og frem til i dag. Det betyder at der er salmer, som historisk knytter sig til 2. verdenskrig, men også nogle af de mange sange der siden har beriget vores sangskat, og som de unge og yngre er vokset op med. Musik for enhver sangsmag fra ”En lærke letted” til ”Jutlandia”. 

    Når frihedsbudskabet fra BBC har lydt i højttalerne, og den sidste sang er sunget, slutter arrangementet ved 21-tiden med tændte fakler.

    Alle er velkomne til Alsang. Man må meget gerne komme som privatperson og bare synge med, og det er gratis at deltage. Kor, som har lyst til at være med og give en selvstændig koncert, skal henvende sig til musikskoleleder Karina Fredensborg på Lolland Musikskole - jo før, jo bedre.
  • Gudstjeneste i Domkirken
    Tirsdag den 5. maj er der gudstjeneste klokken 9.00 i Maribo Domkirke til minde om befrielsen. Biskop Marianne Gaarden er dagens prædikant.