Fortsæt til hovedindholdet
Her er de nominerede til årets initiativpris
Nyheder

"Tirsted-stenen" er tilbage på Tirsted kirkegård

Danmarks næststørste runesten er nu tilbage, hvor den kommer fra, nemlig Tirsted - dog i kopiudgave. Stenen er nu nomineret til stiftets initiativpris

Sådan så det ud, da Tirsted-stenen blev offentliggjort i februar af menighedsrådsmedlem Tove Niclasen (th.) og giveren af kampestenen, Steen Kruse (tv.). Foto: Ingrid Riis/Folketidende.

Af Inge Haandsbæk Vestergaard

På melodien af John Mogensens klassiker ”Så længe jeg lever” lød det på en blæsende søndag i februar:

”For du er en runesten / værdig, stor – så flot og fin.”

Her var Tirsted kirkegård fyldt med gæster ved en festlig indvielse af en kopi af Danmarks næststørste runesten, Tirstedstenen. Det har resulteret i, at processen med at få rejst Tirstedstenen, under ledelse af kontaktperson i Tirsted menighedsråd, Tove Niclasen, nu er indstillet til stiftets initiativpris.

Tirstedstenen er et stykke Danmarkshistorie med udgangspunkt i det sydlollandske område. Den originale Tirstedsten, som er dobbelt så stor som kopi-udgaven og i dag står på Nationalmuseet, blev rejst i tidernes morgen til minde om en lokal viking ved navn Frede, der efter sigende døde under et togt til Sverige.

Stenen er fra det 10. århundrede og stod på en høj nogle kilometer væk, indtil Tirsted Kirke blev opført et par århundreder senere. Her blev den indmuret i kirkegårdsmuren.

Det er takket være en stor indsats fra lokalsamfundet og menighedsrådet, at den tre tons tung kopi-sten nu er rejst ved indgangen til Tirsted kirkegård. Den nye Tirstedsten blev finansieret af fire forskellige fonde samt et stort tilskud fra Lolland Kommune.

Selve stenen bidrog en lokal landmand ved navn Steen Kruse med. Han læste om projektet med at få fremstillet en kopi af Tirstedstenen i avisen, og besluttede at bidrage med en stor sten, som han havde fundet i en stenbunke på sin mark. Den stammer oprindeligt fra den nu tørlagte Rødby Fjord.

Vigtigt at kende sin historie

Det er vigtigt for de lokale omkring Tirsted, at der nu står en kopi af stenen, fortalte formand for Fritids- og kulturudvalget ved Lolland Kommune, Tine Vinther Clausen (V), til TV2 Øst ved indvielsen:

”Stenen fortæller historien lige præcis her. Både for turisterne, men også for os, der bor her.”

Som begrundelse for, hvorfor Tirstedstenen er nomineret til stiftets initiativpris, lyder det i indstillingen:

”Takket være Tove Niclasens stædige indsats med alt fra historisk granskning til søgning af de nødvendige fondsmidler har vi fået en kopi af Danmarks næststørste runesten. Den er en del af sognets historie og fra den tid, hvor kristendommen blev officiel religion i Danmark. Der er tale om et smukt og tankevækkende bindeled mellem fortid og nutid, som viser kirken i historien, og historien rundt om kirken.”

Menighedsrådsmedlem Tove Niclasen, der har været tovholder på runestensprojektet, fortæller, at Tirsted Sogn med denne sten har fået et stykke af områdets historie tilbage:

”Tirstedstenen er en brik i områdets historie, og nu kan vi se den i dens rette element. Vi har desuden udarbejdet en folder, hvor man kan læse om dens historie, og håber, at den vil blive et udflugtsmål for eksempelvis andre menighedsråd eller konfirmandhold, så de kan få et håndgribeligt bevis på, at der har boet mennesker her i tusind år. Siden 1968-generationen har der været tendens til et kulturtab og en vis historieløshed, hvor man ikke kender sit ophav, og derfor ikke ved, hvem man egentligt er. Det synes jeg er vigtigt, især for de unge at få en forståelse for,” siger hun og tilføjer:

”Kirken lever i nutiden, men den har rødder i vores fælles fortid.”

Fakta

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

I 2013 besluttede stiftsrådet, at der hvert år på landemodet skulle belønnes et initiativ, der på sogne-, provsti- eller stiftsniveau kunne være virke som inspiration for andre.


Siden da har prisen hvert år været uddelt på stiftets landemode. Initiativprisen 2020 uddeles på landemodet den 3. oktober i Bangs Have, Maribo. 

 

Tidligere vindere af initiativprisen:

2013 - Konfirmandprojeketet i Gedser
2014 - Det store fælles påskeprojekt med fernisering i Domkirken af
           kæmpe tæpper m.v.
2015 - Hverdagsfamiliegudstjenester i Våbensted
2016 - GLAD-gudstjenester i Sundkirken
2017 - Forbøngruppen i Maribo

2018 - Væggerløse Strikkeklub

2019 - Morgensang i Skt. Nikolai Kirke, Nakskov