Fortsæt til hovedindholdet
Her er de nominerede til årets initiativpris
Nyheder

Altervin på nye flasker

En forladt præstegårdshave med vinranker er på kort tid blevet et socialt samlingspunkt for Væggerløse Sogns vinlaug, der passer, høster og producerer lokal altervin

Vinlauget i færd med at ordne vinmarken i præstegårdshaven. Fotos: Anders Martin Lauritsen.

Af Marlene Laursen

Efter have boet nogen tid i Væggerløse Præstegård, inviterede sognepræst Anders Martin Lauritsen en dag menigheden med indenfor i konfirmandstuen med en sag, de skulle drøfte: 

I præstegårdshaven havde den tidligere sognepræsts ægtefælle lavet en lille vingård, som efter et par år var vokset til et vildnis, og det skulle der gøres noget ved. Derfor søgte han frivillige, der kunne hjælpe med at få vingården op at stå.

Én af dem, der meldte sig, var Kaj Helm Larsen, og han har været med lige siden opstarten af det frivillige vinlaug.

”En ting er, at det går til et godt formål, noget andet er også, at der er et rigtig godt samarbejde og et hyggeligt socialt samvær – det betyder rigtig meget”, siger Kaj Helm Larsen.

I september 2018 begyndte Væggerløse Sogns frivillige vinlaug at passe præstegårdhavens vintræer. De fik hurtigt styr på de mange vinranker, og under de store blade hang de fineste og sødeste klaser med druer. Håbet var, at det skulle blive til den første hjemmebryggede altervin.

Høsten gav i alt 15 kilo druer. I samarbejde med Martin Iversen fra Falster Destilleri blev det derefter en realitet, at sognepræst Anders Martin Lauritsen sammen med det frivillige vinlaug havde brygget Væggerløse Sogns første altervin, der var 100 procent lokal.

I november 2019 blev altervinen tappet på flasker, og den var nu klar til 1. søndag i advent, hvor vinen skulle bruges første gang i søndagshøjmessen.

Kort før vinen fik premiere i kirken, holdt vinlauget en prøvesmagning. En af dem, der deltog, var vinlaugsmedlem Anette Blixt-Pedersen, som ved lejligheden sagde til TV2 Øst: 

”Den er så fyldig og god, så jeg er sikker på, at Martin får dobbelt så mange til at gå til alters.”

Men det er ikke kun sognepræst Anders Martin Lauritsen og det frivillige vinlaug, der er stolte af altervinen. Martin Iversen fra Falster Destilleri fortalte TV2 ØST, at han i løbet af sit liv har lavet mange forskellige vine:

”Men til dato er det her jo noget af det, jeg er mest stolt af.”

Fremtiden for præstegårdens vin ser også lovende ud. Da udbyttet ikke var så stort i 2019, er det nu lykkedes vinlaugsmedlem Kaj Helm Larsen gennem en bekendt på Fyn at skaffe flere stiklinger af samme sort, som de nuværende ranker i vingården.

”Jeg har cirka 200 spande stående, som vi gerne skulle plante i efteråret” siger han.

Fakta

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

I 2013 besluttede stiftsrådet, at der hvert år på landemodet skulle belønnes et initiativ, der på sogne-, provsti- eller stiftsniveau kunne være virke som inspiration for andre.


Siden da har prisen hvert år været uddelt på stiftets landemode. Initiativprisen 2020 uddeles på landemodet den 3. oktober i Bangs Have, Maribo. 

 

Tidligere vindere af initiativprisen:

2013 - Konfirmandprojeketet i Gedser
2014 - Det store fælles påskeprojekt med fernisering i Domkirken af
           kæmpe tæpper m.v.
2015 - Hverdagsfamiliegudstjenester i Våbensted
2016 - GLAD-gudstjenester i Sundkirken
2017 - Forbøngruppen i Maribo

2018 - Væggerløse Strikkeklub

2019 - Morgensang i Skt. Nikolai Kirke, Nakskov

Projektet indstillet til initiativpris
Sammen med sognepræst Anders Martin Lauritsen indstilles Væggerløse Sogns Frivillige Vinlaug og brygger Martin Iversen til Lolland-Falsters Stifts Initiativpris 2020.

Indstilleren skriver følgende: 

Fra begyndelsen handlede arbejdet først og fremmest om at undersøge muligheden for at lave egen altervin, og nu er dråberne blevet hældt på flaske og bliver brugt i kirken. Vinlauget er mænd og kvinder fra Væggerløse Sogn mellem 43 og 83 år. Interessen for vinlauget og arbejdet er utrolig stor, og det har absolut også været med til at sænke dørtærsklen til kirken yderligere, end den allerede var. Vinlauget består dels af engagerede fra den faste menighed, men også af andre, der senere er kommet til – alle med ønsket om at skabe noget fælles til glæde for sognets kirkelige liv.

Det er et skønt syn at opleve det aktive vinlaug, der kommer ind i præstegårdshaven med en rive over skulderen og en kurv med værktøj i hånden – altid i godt humør, når de mødes.

Arbejdet har hovedsageligt været beskæring og opbinding, samt afklip og oprydning. Den store dag, hvor druerne blev høstet, var absolut en festdag. Alle opgaver blev behørigt fulgt af brygger Martin Iversen.

Belønningen for det flittige vinlaug har været kaffe/the, og på skift har de selv bagt kage til fælles nydelse. Sammen med sognepræsten er der blevet drøftet stort og småt om kirken, troen og Væggerløse Sogns fortsatte udvikling. En belønning var det absolut også, at vinlauget kunne smage det endelige produkt lige inden kirkeårets begyndelse (som er første søndag i advent, red.).