Alle kan synge salmer i Sakskøbing
Mens kirkerne var lukkede på grund af coronakrisen, mødtes sangglade lokale i Sakskøbing for at synge sammen. Det blev en succes, der fortsatte i flere uger efter første sangmøde
Af Marlene Laursen
Det startede med en idé om at bringe påskens salmer til de ældre, når de på grund af faren for coronasmitte i foråret ikke kunne komme til påskegudstjeneste. Idéen blev hurtigt et tilløbsstykke, og nu er konceptet ”Alle kan synge salmer” nomineret til Lolland-Falsters Stifts initiativpris 2020.
Kvinden bag idéen er sognepræst Hanne Margrethe Tougaard fra Sakskøbing Sogn. Hun samlede 10 korsangere, og påskedag klokken 10.00 stod gruppen klar til først at synge på Apotekervænget, og dernæst fortsatte de videre til plejehjemmene Doktorparken og Kildebo samt ældreboligerne på Kildevænget.
Else Andersen, beboer på Apotekervænget og fast kirkegænger, var en af dem, der deltog i påskesangen, og hun sagde til Folketidende:
”Det er så dejligt. Jeg har sådan savnet kirken”.
Initiativtager og sognepræst Hanne Margrethe Tougaard fortalte yderligere til avisens udsendte, at der ud over de faste kirkegængere også kom flere, som normalt ikke indfinder sig på kirkebænken søndag morgen:
”Det her har aldrig været en hvervekampagne. Vi har ikke solgt det på, at der kom et stort kor og sang. Det var bare fællessang”.
Initiativet er fra beboere og naboer blevet modtaget med åbne arme. Mange mødte op, selvom de måske ikke bor i området, og folk kom ud på altaner eller stod i vinduer og sang med. Andre stillede sig på plænen og sang fra de sanghæfter, som beboerforeninger eller menighedsrådsmedlemmer havde delt ud forinden.
Arrangementet påskedag var så stor en succes, at det er blevet yderligere seks søndage.
”Alle kan synge salmer” er blevet nomineret til Lolland-Falsters Stifts Initiativpris 2020, med følgende begrundelse:
Præster og ansatte ved kirken har mange søndage her i corona-tiden sunget dejlige salmer og sange med behørig afstand for beboerne på plejecentrene Kildebo, Kildehusene og Doktorparken, og også for beboerne under Boligselskabet her i Sakskøbing. Overalt er der blevet taget godt imod dem, og på den måde blev det lidt som at komme i kirken.
Det har skabt sangglæde og fællesskabsfølelse hos mange mennesker, hvoraf mange har været ret isoleret.
Engagement på en ny måde
Organist i Sakskøbing Kirke og medarrangør Flemming Christian Hansen er glad for at høre, at arrangementet er nomineret til initiativprisen:
”Det er da herligt! Vi oplevede også, at folk var glade, når vi kom ud, og spurgte hvornår vi kom igen. Særligt på plejehjemmene, hvor de jo havde en hård tid under corona.”
Til lejligheden valgte Flemming Christian Hansen sangere fra alle kirkens forskellige kor til at synge med. Da det var ment som et alternativ til søndagsgudstjenesterne, stoppede konceptet, da kirkerne åbnede igen til Kristi himmelfart.
”Men hvis der kom en anden bølge, tror jeg, vi vil gøre det igen. Det er en god måde at komme ud og være kirke på i sundhedsmæssigt sikre rammer.”
Til spørgsmålet om, hvad der gør et kirkeligt initiativ godt, mener han, at det handler om mange forskellige ting:
”Men det skal på god, kirkelig grund engagere mennesker på en ny måde, og måske også engagere nye mennesker på en gammel måde.”