Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder 2020
Nyheder

En lokal tradition: Møllegudstjeneste i Torkilstrup

I år var det 15. gang, at lokale samledes til møllegudstjeneste i juni. Sognepræst Nina Morthorst fortæller her om traditionen og forberedelserne 

Omkring 50 mennesker var mødt op i år, hvor der for 15. år i træk blev holdt møllegudstjeneste ved Torkilstrup Mølle. Alle fotos: Bjarne Jakobsen.

Af Nina Morthorst, sognepræst i Torkilstrup, Lillebrænde og Gunslev sogne

For 15. år i træk har vi i Torkilstrup Sogn trukket ud i det fri og holdt forårets møllegudstjeneste ved Torkilstrup Mølle. Det er en begivenhed, som har god tilslutning hvert år med omkring 50 deltagere i alderen 6-93 år.

Vi har i alle årene samarbejdet med det lokale Torkilstrup Møllelaug, da møllegudstjenesten altid har været lagt samtidig med Danmarks Mølledag den 3. søndag i juni måned.

Møllegudstjenesten er således et fælles projekt. Konkret består dagen af en gudstjeneste klokken 11.00, hvorefter man kan spise sin medbragte mad og købe drikkevarer ved Møllelauget. Derefter er møllen åben, så enhver, der har lyst, har mulighed for at gå en tur op i møllen og nyde den fantastiske udsigt over Nordfalster.

Under spisningen er der underholdning i form af musikalske indslag. I år fik vi en af sognets beboere, 83-årige Grethe Leth Madsen, til at spille harmonika for os. Andre år har vi haft folk udefra til at komme og spille for os i form af folkemusik.

I år blev gudstjenesten ledsaget af harmonikaspil ved 83-årige Grethe Leth Madsen, som her får en gavekurv. Isabella på 10 år delte salmeark ud og assisterede sin farmor, præst Nina Morthorst (i midten).

Da arrangementet har god tilslutning fra de lokale, og vi nu har holdt årlig møllegudstjeneste i 15 år, vil vi gerne dele vores erfaringer, som måske kan inspirere andre til at prøve kræfter med særlige former for gudstjenester i samarbejde med lokal- og kulturlivet.

Sådan forbereder vi møllegudstjenesten
Ved møllen er der et græsstykke med plads til borde og bænke, som gudstjenestedeltagerne kan sidde på. Graveren låner borde og bænke i Torkilstrup forsamlingshus og sørger for at dække alterbordet med en dug med kirkens alterbøger, og der sættes blomster og lys i en ”lukket stage” af hensyn til vinden. 

Til altergangen bruger vi kalken med vin, og vi har en fast gudstjenestedeltager, Hanne Madsen, som hvert år bager alterbrød. Graveren sørger ligeledes for at køre kirkens klaver op til møllen, så organisten kan spille, og kirkesangeren ledsage salmesangen.

Gudstjenestens liturgi planlægger jeg i samarbejde med kirkesanger og organist. Der udarbejdes sangfoldere, hvor der traditionen tro synges mange af B. S. Ingemanns salmer, nu da han er født i Torkilstrup præstegård ved siden af møllen.

Nadver står klar på bordet med dug og blomster ved møllegudstjenesten.

Vejret har en stor betydning. I tilfælde af dårligt vejr må vi trække ind i kirken, selvom det heldigvis ikke har været aktuelt. Vi har dog haft gråvejr og blæst, så tøjklemmer måtte tages i anvendelse af organisten for at holde på noderne.

I år startede vi med gråvejr, men efter vi havde sunget ”I østen stiger solen op”, tittede solen frem.

Altergangen foregår ”gående” og for tiden med stor afstand, afspritning og lignende foranstaltninger for at undgå coronasmitte.

Et par uger forinden gudstjenesten bruger jeg tid på PR-arbejdet og sender en kort tekst om møllegudstjenesten og mølledagen til annoncering på kirkesiden i Ugeavisen, samt sætter begivenheden på kirkens hjemmeside, på Facebook og sørger for at give besked til Folketidende. Ligeledes inviterer vi hvert år det kommende hold konfirmander og deres forældre til konfirmandindskrivning i forbindelse med møllegudstjenesten, så de kan opleve det kirkelige fællesskab i den anledning.

Formålet med møllegudstjenesten og mølledagen er hvert år at kunne samles i det fri og nyde møllen i funktion, naturen og fællesskabet for både børn og voksne. I år skulle vi fejre, at det var det 15. år siden vi startede, og det gjorde vi ved at spise kagemand og -kone fra bageren.

Gæsterne er klar til at sætte tænderne i kagemanden. Her ses Emilie og hendes mor Britt. De deltog i sognets første babysalmesangshold i 2007.