Boganmeldelse: Hyggeligt genhør med Steen Skovsgaard
Den nye bog fra stiftets tidligere biskop rummer mange sjove historier, som kan bruges i taler og prædikener, skriver sognepræst Stine Rugaard Sylvest
Af Stine Rugaard Sylvest, sognepræst i Brydebjerg Krumsø Pastorat
I 12 år var Steen Skovsgaard biskop her i Lolland-Falsters Stift, og i de 12 år var vi mange, der ofte mødte ham og hørte ham. Han var, som jeg husker det, meget hyggelig at sidde til bords med og at føre en samtale med over en kop kaffe. Hans nye bog Giv mig en tanke er på samme måde en rar bog at gå til. Den er flot i udseende, og god at sidde og læse i. Til brug ved opslag til forskellige bibelsteder. Til at få idéer fra. Bogen er lidt som at tale med Steen Skovsgaard ved et arrangement i stiftet, eller når han kom rundt i sognene.
Der er også flere lokale nedslagspunkter, historier, som flere her i stiftet nok vil kunne nikke genkendende til. Blandt andet fortællingen om, at Radsted Kirke blev bygget for at stå som en prop for Helvedes trusler, da en bondemand var kommet til at love sin sjæl til Fanden. Da besluttede byen så at opføre kirken for at beskytte bonden mod angreb fra Helvede. En anden fortælling er fra da Steen en gang var på visitatsbesøg og blev vist rundt i Lommelev, hvor han hørte et utal af historier om den lille landsby.
Steen er også på toilettet med sin iPhone, og et andet sted husker han på Peter Plys, der næsten bedre kan lide at glæde sig til honningen end at spise den. Vi hører om kirkefaderen Augustin, der forundres over kroppen. Desuden er der barndomserindringen, om den gang han overvejede at bede Gud bevise sin eksistens. Beviset for den unge Steen skulle være, at Gud flyttede et lommetørklæde, men efter lidt betænkningstid syntes Steen alligevel, at det var fjollet. For skulle han så svare, når nogen spurgte ham, hvorfor han troede på Gud; ”Det gør jeg fordi Gud flyttede et lommetørklæde”?
Og andagtsstykkerne, som de kaldes af Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager i forordet, er umiskendeligt skrevet af Steen. - Og ja, hvis nogen kunne være i tvivl, den gamle biskop D. G. Monrad popper op i en del af teksterne, men andet ville nok også undre, når nu man kender vores tidligere biskops forkærlighed for sin berømte og berygtede forgænger. Og Christians Scrivers bog Sjæleskat er heller ikke glemt.
Vi præster står ofte i situationer, hvor en kort anekdote eller anden lille fortælling er god til at pifte vores tale lidt op med. Det gælder, når vi står på plejehjemmet, til forældremødet, i Rotary og selvfølgelig når vi er i kirken og prædiker. Selv bruger jeg ofte tid på at søge i bøger, egne minder og diverse udklip efter brugbart materiale. Og et sådant materiale er Steens bog. Ikke en bog, man partout læser fra begyndelse til ende i et stræk, men et idékatalog over diverse prædikentekster og andre bibelord. Krydderi til de mange taler vi ideligt skriver og holder.
Under læsningen var der flere gange hvor jeg smilede og fik nye vinkler til kendte tekster. For eksempel i stykket om Guds kærlighedsvinger;
”Du er god nok, som du er! Det kan man sommetider høre sagt som en trøst eller opmuntring, men i virkeligheden er det ikke særligt opmuntrende. Det betyder vel bare, at det nok ikke kan være anderledes. Du er, som du er, og det er der ikke noget at gøre ved.
Helt anderledes er det at høre udsagnet: Du er elsket, som du er. Det er kristendom. Her nøjes man ikke med at få at vide, at man er god nok, som man er.
Nej evangelierne er at få af vide, at man er elsket, som man er.”
Steen Skovsgaard er bedst, synes jeg, når han fortaber sig i egne minder og med dem får skabt mening i diverse bibelvers. Også hans store viden om islam kommer andagtsstykkerne til god hjælp. For eksempel historien om at Muhammed der, ligesom Abraham engang gjorde, forhandlede med Guds engel, og som fik forhandlet englen ned fra 100 daglige bønner til 5.
Steens erfaring fra tiden som præst på Færøerne og med undervisning af konfirmander med specielle behov bliver også brugt til at belyse diverse tekster.
Alt i alt er Giv mig en tanke en dejlig bog at have ved hånden til at støtte os i vort arbejde. Desuden er det hyggeligt at læse i den, og på den måde at kunne få en kaffe-snak med Steen igen.