Vi har talt længe nok. Nu skal der tages stilling til lukning af kirker, økonomi og bæredygtighed
Menighedsrådene i Danmark står over for en række betydelige udfordringer som økonomi, kulturarv og demografisk udvikling. Det presser hverdagsdemokratiet. Vi har talt længe nok om problemerne, så nu skal vi tage stilling til, hvordan vi aktivt forbedrer vilkårene, skriver Anton Pihl i et debatindlæg til Altinget i dag.
I takt med at landdistrikterne affolkes bliver der flere kirker i ”overskud” på landet samtidig med, at der er færre mennesker til at bruge og betale for vedligeholdelsen af dem. I dag er det 10% af landets sogne, typisk de små landsogne, som står for vedligeholdelsen af og udgiften til 50% af landets kirker.
Det er et såkaldt ”vildt problem”, hvor der er mange involverede interessenter og beslutningstagere med modstridende interesser og perspektiver på, hvordan opgaven kan løses. Og når man først tager hul på snakken, følger en større, men nødvendig, samtale om hele folkekirkens struktur og økonomi uvægerligt efter.
Da problematikken i høj grad er aktuel for Lolland-Falsters Stift, har vi lanceret et nyt tema, hvor vi ønsker at folde debatten ud og give plads til alle synspunkter, som kan kvalificere denne vigtige samtale om Fremtidens folkekirke på landet.
Vi inviterer derfor løbende interessenter til at komme med deres bud på en løsning, men for at du kan få det fulde overblik ét sted, samler vi også op på debatten i medierne, som ovenstående debatindlæg af Anton Pihl, formand for Landsforeningen af Menighedsråd.
Du kan nu vælge at gå til debatindlægget af Anton Pihl her, eller besøge vores tema, Fremtidens folkekirke på landet og blive meget klogere på denne problematik.