Fortsæt til hovedindholdet
Biskoppens månedshilsen
Nyheder

Biskoppens månedshilsen november 2022

"Alle har vi et ansvar for at passe på skaberværket, som er forudsætningen for livet på jorden," skriver biskop Marianne Gaarden i sin månedshilsen.

 

Kære alle

Som i andre offentlige bygninger er temperaturen sænket til 19 grader i bispegården for at spare på energien. I den forgangne weekend, den sidste i oktober, var der imidlertid varmere uden for i haven end inden for i bygningen. Uden for i haven ligger store bunker af rødbrune blade. Endnu hænger der grønne og gule blade på træerne, men vi ved, at de sidste blade falder af i løbet af den kommende måned. For løvfaldet følger årstidens lys og ikke årstidens temperatur. Havde det været varmen, ville bladene endnu hænge på træerne i år. For aldrig tidligere har der været målt så høje temperaturer så sent på efteråret i Danmark.

Efterårets gyldne løv får mig til at tænke på salmen ”Op, al den ting, som Gud har gjort”. Det er en af de mest elskede salmer i salmebogen. Den tjekkiske melodi fra 1576 er let at synge med på, og Brorsons tekst fra 1734 er let identificere sig med: ”Det mindste græs jeg undrer på i skove og i dale, hvor skulle jeg den visdom få om det kun ret at tale?” Skaberværket overgår al forstand.

Selvom om vi mennesker kan flyve til den anden side af jorden eller til månen for den sags skyld, så kan vi ikke skabe selv det mindste græsstrå eller sætte det mindste blad på en nælde. ”Gik alle konger frem på rad i deres magt og vælde, de mægted ej det mindste blad at sætte på en nælde.” Vi mennesker har ikke magten til at sætte blade på nælder eller træer. Vi kan ikke skabe naturen, men vi kan bryde den ned – og det gør vi desværre, hvilket bidrager til den globale opvarmning. Alle har vi et ansvar for at passe på skaberværket, som er forudsætningen for livet på jorden.

Derfor har folkekirken valgt at bidrage til den grønne omstilling. Som den tredjestørste jordejer i landet med mere end 10.000 hektar jord, 2.500 kirker, samt næsten lige så mange præste-, sogne- og kirkegårde har vi et medansvar. Der er investeret mere end 18 millioner kroner i et fireårigt projekt, der har til formål at inspirere menighedsråd over hele landet til at deltage i den grønne omstilling. Der er ansat en leder på projektet, Jesper Rønn Kristiansen, der er bosiddende i Nykøbing Falster og har sin gang her i stiftet. Det havde menighedsrådene i Maribo Domprovsti glæde af i begyndelsen af november, da de havde inviteret Jesper til en temaaften for at blive klogere på, hvad man kan gøre i sin lokale kirke. Det kan I læse mere om på Folkekirkens Grønne Omstillings hjemmeside.

Lad os sammen tage ansvar for skaberværket og synge med på et ”Halleluja, vor Gud er stor! Og Himlen svare: Amen!”

Med venlig hilsen

Marianne Gaarden, biskop

 

Sådan så det ud, da Folkekirkens Grønne Omstillings projektleder Jesper Rønn Kristiansen besøgte Maribo Domprovsti til en temaaften om grøn omstilling i kirkerne.