Fortsæt til hovedindholdet
Biskoppens månedshilsen
Nyheder

Biskoppens månedshilsen juni 2023

"Da jeg blev biskop, havde jeg en intention om at viderebringe roserne, men når det aldrig er lykkedes, skyldes det ikke mindst, at buketten er så stor, og der er så mange positive historier." skriver biskoppen i denne månedshilsen.

Kære alle

Rundt om i landet er det oftest de negative historier om folkekirken, der trækker overskrifter. Konflikter og problemer har altid været godt mediestof. Så meget desto mere glæder jeg mig over, at Lolland-Falsters Folketidende hyppigt bringer gode historier om kirkelivet. Det er ligeledes en fornøjelse at høre mennesker fortælle mig om de positive oplevelser, de haft i forbindelse med kirkelige handlinger, gudstjenester og andre kirkelige aktiviteter rundt om i stiftet.

En stille stund i kirken, hvor man kan falde ind i sig selv og lytte til musik. En rammende, rørende og relevant begravelsestale. En smukt blomsterpyntet kirke. Et venligt og imødekommende ord fra graveren på kirkegården. En velsignelse ved døbefonten på årsdagen, hvor dåben fandt sted mange år tidligere. En venlig modtagelse af efterkommere fra udlandet, der søger forfædrenes rødder i de gamle kirkebøger. Omsorgsfulde sjælesorgssamtaler og nyuddannede præster, der roses for deres initiativer, engagement og virketrang. Det er en stor buket af rosende ord. Da jeg blev biskop, havde jeg en intention om at viderebringe roserne, men når det aldrig er lykkedes, skyldes det ikke mindst, at buketten er så stor, og der er så mange positive historier.

Pinsegudstjeneste Foto: Marianne Gaarden

Selv havde jeg den fornøjelse i pinsen at lytte til fuglesang og frøer, der kvækkede om kamp med salmesang og gospelkor. Det er efterhånden en tradition mange steder, at alle præster og menigheder i et provsti fejrer gudstjeneste sammen i det fri anden pinsedag. Vi er mange, der holder af alle kirkens helligdage, deres traditioner og de tekster og salmer, der knytter sig til netop den dag. Derfor er jeg som de fleste kirkefolk ked af, at bededag er blevet afskaffet fra 2024.

Jeg har fået flere forespørgsler om, hvordan vi fremover skal forholde os til bededag, der nu officielt er afskaffet som helligdag ved kongelig autorisation, men fortsat indgår i folkekirkens alterbog, der også er kongeligt autoriseret. Det er unægtelig noget rod. Så hvad gør vi som kirke? Da helligdagen nu officielt er afskaffet, er det ikke lovpligtigt, at der skal afholdes højmesse. Men jeg anbefaler at holde fast i bededag ved at markere dagen med for eksempel en fyraftensgudstjeneste, en andagt eller en anden markering.

Jeg er overbevist om, at I har gode forslag og kreative ideer til, hvordan bededag fremover kan markeres.

Med ønsket om en god juni måned.

Venlig hilsen

Marianne Gaarden, biskop