Fortsæt til hovedindholdet
Biskoppens månedshilsen
Nyheder

Biskoppens månedshilsen januar 2024

Hver kirke og hvert sogn har sine egne vaner og traditioner for, hvordan julen og nytåret fejres, og det samme har også de fleste mennesker. 

Januar 2024

Kære alle 

Jeg håber, I er kommet godt ind i det nye år. Hver kirke og hvert sogn har sine egne vaner og traditioner for, hvordan julen og nytåret fejres, og det samme har også de fleste mennesker. For mit vedkommende begynder det nye år altid med en uges bispemøde i København, hvor vi deltager i dronningens nytårskur. Da dronningen sluttede sin nytårstale med det traditionelle ”Gud bevare Danmark” efterfulgt af et ”Gud bevare jer alle sammen”, stod det klart, at det var en historisk begivenhed, vi alle havde været vidne til.  

Ved nytårskuren, hvor biskopperne i samlet flok træder ind foran dronningen, er det traditionen, at den længst siddende biskop taler, hvorefter dronningen flankeret af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary siger et par ord til biskopperne. ”Man siger jo, at ingen kan tale på folkekirkens vegne,” sagde min kollega, biskop Marianne Christiansens i Haderslev, ”men i år, vil vi gøre en undtagelse og sige det lille ord med den store betydning: ’TAK’. Efter talen sang vi Guds ord er vort arvegods, med ordene: ”Det er vort hjælp i nød, vor trøst i liv og død; o Gud, ihvor det går, lad dog, mens verden står, det i vor æt nedarves” 

Nogle gange kan musik og salmer berøre og bevæge mere end ord og taler, og sådan var det også for dronningen. Hun blev rørt og bevæget, hvilket i sig selv var meget bevægende og rørende. Dronningen gav udtryk for, at man kunne blive bekymret for verdens tilstand, men det skal nok gå, når man sådan hører Grundtvigs salme. Lige som dronningen tror jeg, at vi er flere, der kan være bekymret over verdens tilstand, men der er trøst og hjælp at hente i den kristne tradition og kirkens ord, salmer og ritualer.  

En af mine personlige traditioner ved nytårstide er at læse den tyske teolog Dietrich Bonhoeffers nytårs meditation over Markus evangeliet 7.37, ”Han har gjort alle ting vel”.  Bonhoeffter, der selv blev interneret i koncentrationslejr under anden verdenskrig og henrettet af nazisterne, fastholdt lige til det sidste, at Gud har gjort alle ting vel. Selv vores synd, mangler og fejl er indeholdt i de ord, ”han har gjort alle ting vel.” For, som Boenhoeffer skriver, så hedder det netop ikke, at vi har gjort alle ting vel, men at han har gjort alle ting vel. Det er godt at blive mindet om, at verdens gang ikke alene hviler på menneskehedens gerninger. Hvilken lettelse!  

Godt nytår til jer alle sammen. 

Venlig hilsen 
Marianne Gaarden