Fortsæt til hovedindholdet
Biskoppens månedshilsen
Nyheder

Biskoppens månedshilsen august 2024

Sommeren går på hæld og efterårets forskellige opgaver byder sig til. Den første og nok største opgave er det kommende menighedsrådsvalg den 17. september.

AUGUST 2024

 

Kære alle

Flere steder efterlyser man yngre mennesker til menighedsrådene. At man ønsker nyt blod i rådene er ikke nyt. Allerede for 32 år siden i 1992 efterlyste man også yngre kræfter til menighedsrådene. Det tankevækkende er, at hvor gennemsnitsalderen for landets menighedsråd i 1992 var blot 52 år, var den i 2020 steget til 64 år på landsplan og til 66 år i Lolland-Falsters Stift.

Jeg blev i 1992 spurgt, om jeg ville stille op til det lokale menighedsråds valg. Det var mit indtryk, at menighedsrådet, der i gennemsnit være ældre end mine forældre, havde brug for nogle yngre kræfter til at videreføre kirkelivet i de spor, de selv havde lagt. Hvis jeg skulle bruge en masse tid og kræfter på min folkekirke, ville jeg også have lov til at være med til at udvikle kirkelivet og sætte mit fingeraftryk på arbejdet. Det var imidlertid ikke mit indtryk, at det var det, de efterspurgte, så blandt andet derfor takkede jeg pænt nej.  

Det siger givetvis lige så meget om mig selv som om det lokale menighedsråd, men alligevel viser erfaringerne, at andre unge mennesker i dag tænker, lige som jeg gjorde dengang. Hvis man ønsker, at yngre generationer skal engagere sig i menighedsrådsarbejdet, er det nødvendigt at give plads til nye tanker og ideer og også gerne arbejde for, at mere end ét ungt menneske får plads i rådet. Det er sundt for kirkelivet, at der er en vis aldersspredning i menighedsrådet og forskellige kompetencer er repræsenteret.  

Der er ingen tvivl om, at vi i folkekirken skal være taknemmelig for det, vi kalder ”det grå guld”. For uden den generation, der hverken har småbørn eller er i gang med en erhvervskarriere, ville den folkekirkelige organisering næppe kunne fungere efter den nuværende ordning. Og det er også en stor styrke, at folkekirkens traditioner på den måde bæres videre. Det er imidlertid også fuldt forståeligt, at man rundt omkring gerne vil give stafetten videre. Kirken har hele sin levetid eksisteret i spændingsfeltet mellem tradition og fornyelse. Babysalmesang, pilgrimsvandring, kirkeyoga, vielse i det fri, natkirke og drop in dåb for blot at nævne nogle af de nye tiltag, der har fundet vej ind i folkekirken de seneste år. Et nyere tiltag er også TV-gudstjenester i DR-kirken. 

I år er det Lolland-Falsters Stift, der har fornøjelsen af at lægge domkirke til fire TV-gudstjenester, der skal sendes i DR (den 24.11. stiftes forbøns-gudstjeneste for forfulgte kristne, den 25.12. juledag, den 29.12. julesøndag, samt den 1.1. nytårsnat). I den forbindelse har vi brug for en stor og veloplagt menighed, der allerede ved optagelserne den 5. og 6. november vil fylde domkirken med sang, bøn og julestemning samt gerne nytårshatte, fjerboaer og festtøj til nytårsaftens-gudstjenesten. Så kom gerne og tag din nabo med. Alle er velkomne, og jeg håber, at se rigtig mange fra hele stiftet. Særskilt invitation findes her.  

Jeg ønsker alle god vind med det kommende menighedsrådsvalg.

Venlig hilsen

Marianne Gaarden, biskop