Væggerløse-menighedsråd nomineret til initiativpris for at bekæmpe ensomhed
Under vinterens nedlukning oplevede menighedsrådet i Væggerløse, at flere af sognets ældre var tyngede af ensomhed og mangel på fællesskab som følge af smittefare og strenge restriktioner. Derfor oprettede menighedsrådet både telefonkæder og vandregrupper, som kunne skabe sammenhold i en svær tid
Af Anne-Sofie Holm
Selvom coronakrisen har haft negativ indflydelse på hele samfundet, er gode idéer spiret frem og har skabt små lyspunkter i hverdagen. To af dem udsprang fra Væggerløse Sogn, som nu er nomineret til Lolland-Falsters Stifts initiativpris.
”Det var sognepræst Anders Martin Lauritsen, der kom med det første udspil. Han fornemmede, at der var personer i menigheden, der var begyndt at føle sig ensomme,” fortæller Jens Erik Boesen. Han har været medlem af Væggerløse Sogns menighedsråd de seneste 12 år og er nu formand.
”Alle aktiviteter var lukket ned, og vi oplevede, at nogle af de trofaste kirkegængere, der er oppe i årene, var tilbageholdende med at komme i kirke på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Så vi lagde hovederne i blød for at finde ud af, hvordan vi alligevel kunne holde kontakten og få socialt samvær uden risiko for smitte.”
Heraf udsprang to tiltag: Telefonkæder, hvor man hver uge modtog et opkald for derefter at ringe op til den næste på listen, og vandregrupper, hvor man en gang om ugen gik en tur sammen.
”Der var ikke de samme afstandskrav eller smitterisiko ved at være udendørs, og derfor var tanken med vandregrupperne, at man både fik rørt sig, fik frisk luft og ikke mindst fik muligheden for at have nogle gode samtaler. På den måde havde vandregrupperne et dobbelt formål: at være sammen om både motionen og samtalen,” fortæller Jens Erik Boesen.
Med eller uden corona
Det store arbejde har båret frugt for Væggerløse Sogns menighedsråd.
”Jeg har fået mange gode tilbagemeldinger fra grupperne. Nogen siger, at vandregrupperne får dem til at føle sig forpligtede til at komme ud, hvor de ellers ville sidde derhjemme alene. Det er i mine øjne meget positivt, for det er vigtigt at få rørt sig. Men det allervigtigste er det sociale samvær. Der er ikke noget bedre end en gåtur til at få en snak i gang,” fortæller 76-årige Kaj Helm Larsen, der er frivillig tovholder på både en vandregruppe og en telefonkæde.
Tiltagene har også vakt stor glæde hos ham:
”Jeg har fået lige så meget ud af det som alle dem, der har været brugere af tilbuddene. Jeg elsker at se glæden i øjnene på andre mennesker, og det er belønning nok for mig.”
På baggrund af de mange positive tilbagemeldinger har menighedsrådet besluttet at opretholde både telefonkæder og vandregrupper, selvom samfundet i højere grad åbner op:
”I kraft af at flere sociale arrangementer starter op igen, bliver behovet selvfølgelig mindre, men vi vil understøtte det lokale fællesskab med disse tiltag så længe, der er behov for det,” siger Jens Erik Boesen.
Den tanke bakker Kaj Helm Larsen op om:
”Selvom vi snart kan anse os for at være ude at coronakrisen, tror jeg, det her vil fortsætte. For nu har vi set nogle gode resultater, og dem kan man også få, selvom der ikke er noget, der hedder corona.”
Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris
Hvert år uddeler Lolland-Falsters Stift en pris til et kirkeligt initiativ, hvor folkene bag har formået at tænke kreativt og gøre en forskel i det lokale kirkeliv. Man kan nominere sine bud på årets bedste kirkelige initiativ til og med den 16. august ved at sende en e-mail til lfstift@km.dk.
Vinderen vil blive fundet af et udvalg, som er nedsat under stiftet og består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, menighedsrådsformand i Kappel-Vestenskov Sogne Ole Arpe Munksgaard samt sidste års modtagere af initiativprisen, sognepræst Lisbeth Lumby, organist Flemming Christian Hansen og korsanger Karen Bressing fra Sakskøbing Sogn.
Initiativprisen 2021 uddeles på landemodet den 2. oktober i Bangs Have, Maribo.