Lindeskovkirken nomineret til initiativpris for at give den vilde natur bedre vilkår
Et område ved Lindeskovkirken i Nykøbing Falster Sogn har sommeren over fået lov at vokse frit. Det giver naturen og udsatte insekter bedre vilkår, og måske kan det også give Lindeskovkirken årets kirkelige initiativpris.
Af Anne-Sofie Holm
Store plæner med trimmet, grønt græs. Bede med snorlige kanter, hvor blomsternes farver står i kontrast til den rene, sorte jord. Specifikke pladser til særligt udvalgte planter.
Dette er eksempler på, hvordan mange mener, grønne arealer skal se ud, men det giver ikke nødvendigvis de bedste vilkår for naturen selv. For selvom velindrettede bede med eksotiske planter og store græsplæners rene linjer på mange måder kan være et imponerende skue, er det en udfordring for de insekter, der er afhængige af større biodiversitet for at overleve.
Det er baggrunden for en bevægelse, der i de senere år er taget til rundt om i Danmark – herunder også ved Lindeskovkirken i Nykøbing Falster Sogn.
Her besluttede kirkegårdsudvalget tidligere på året, at en del af kirkens grønne områder som et forsøg skulle have lov at vokse frit. Det har gjort, at hvor der før bare var græsplæne, har der i sommerens løb blandt andet stået margueritter, et væld af vilde græsser og nu lancetvejbred, som er en vigtig plante for en række insekter, herunder sommerfuglen okkergul pletvinge.
”Vi forestiller os, at der kommer naturgræsser og vilde urter, men man skal ikke forvente, at det bliver en ’blomstereng’. Det ville selvfølgelig være flot, men det er ikke så realistisk, for den jordbund, vi har herude, passer bedre til andre typer planter,” siger Kasper Olsgaard Nielsen, der er fungerende kirkegårdsleder ved Lindeskovkirken. Han har sammen med kirkegårdsudvalget været med til at tage beslutningen om at forsøge at forvilde et område af kirkens areal.
Faktisk er det ikke første gang, området ved Lindeskovkirken har været præget af mere vild beplantning. Arealet har tidligere fået lov til mere eller mindre at passe sig selv, men dengang oplevede projektet langt mere modstand. Nu er holdningen imidlertid ved at ændre sig, og selvom kirkegårdens personale har fået blandede reaktioner fra de besøgende, lader det trods alt til, at der nu er bedre plads til den vilde natur.
”Nogen synes, det er for stort et areal, og at det ser rodet ud. De er uforstående overfor hvorfor, det lige skal være ved kirken, man laver mere vild natur. Men der er også nogen, der synes det er helt fint og et godt initiativ. Sådan er det vist altid, når man er omkring byerne – der vil altid være nogen, der har holdninger til det, man laver,” siger Kasper Olsgaard Nielsen.
Man kunne måske forestille sig, at når man udlægger et område til vild natur, springer man over, hvor gærdet er lavest. Men det er på ingen måde tilfældet, fortæller Kaster Olsgaard Nielsen:
”Det kan være en stor udfordring bare at lade området stå, når vi har været vant til noget andet. Samtidig indebærer det, at vi bruger ekstra tid på at klippe og holde stier og kanter på det vilde areal, så det er tydeligt at se, at vildskaben er med vilje. Stierne gør, at man nemt kan bevæge sig rundt i området, selvom græsset og blomsterne står højt. De vilde planter kommer også til at kaste frø til andre steder på kirkens areal, hvor vi ikke ønsker, de skal være, og det bruger vi også ressourcer på at passe. Så det er på ingen måde en spareøvelse at skabe mere vild natur, vi har nærmere bare flyttet rundt på vores arbejde.”
En anden udfordring ved, at lade naturen indrette sig selv, er, at man må væbne sig med tålmodighed. For når frøene selv skal finde vej med vinden, er man ikke sikker på, hvad der vil spire frem, og hvornår det dukker op. Men det er også en del af charmen ved et projekt som dette:
”Området bliver spændende at følge, for bevoksningen forandrer sig efter, hvad der kommer flyvende af frø udefra. Der er en naturlig konkurrence i hvilke planter, jordbunden dikterer, og så bliver det de planter, der dominerer. Det sørger naturen for helt af sig selv. Intentionen er at se, hvordan det kan udvikle sig på egen hånd,” siger Kasper Olsgaard Nielsen.
Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris
Hvert år uddeler Lolland-Falsters Stift en pris til et kirkeligt initiativ, hvor folkene bag har formået at tænke kreativt og gøre en forskel i det lokale kirkeliv.
Vinderen vil blive fundet af et udvalg, som er nedsat under stiftet og består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, menighedsrådsformand i Kappel-Vestenskov Sogne Ole Arpe Munksgaard samt sidste års modtagere af initiativprisen, sognepræst Lisbeth Lumby, organist Flemming Christian Hansen og korsanger Karen Bressing fra Sakskøbing Sogn.
Initiativprisen 2021 uddeles på landemodet den 2. oktober i Bangs Have, Maribo.