en nat midl s

 

Boganmeldelse: ”En nat i Betlehem” – af Bjarne Reuter.
Anmeldt af sognepræst Søren Winther Nielsen, Gedser. 

For nogle år siden fik Bibelselskabet en venlig opringning fra et større, københavnsk teater, der ville opsætte en juleforestilling. De ville gå til kilden og havde i Bibelen allerede fundet de fire evangelier, men hvor stod nu Juleevangeliet? Det blev der trukket lidt på smilebåndet af resten af året inde i Frederiksborggade.

Mon ikke også det er den mest kendte sætning fra den store bog: ”Og det skete i de dage…” Vi bliver i hvert fald aldrig færdige med det gode budskab, og derfor har Bibelselskabet udsendt en ny oplæsnings- og billedbog. Det er igen Bjarne Reuter, der er vores rejsefører ind i den forunderlige nat, der begynder med drengen Boaz og hans søgen efter katten Jetro. Som antydet er værket genfortællende og digterisk, med friheder som kun en Reuter kan slippe afsted med. Kamilla Wichmanns ledsagende illustrationer er næsten selvstændige fortællinger, der med frækhed og glimt i øjet giver yderligere dybde og nye lag til handling og personer.

I barnehøjde er vi med i den travle, labyrintiske by, der står på den anden ende på grund af den foreståe

 

nde folketælling. Selveste Kong Herodes er i Davids by, og selvfølgelig har den tykke kat lagt sig til hvile under lige netop vasalkongens bærestol. Boaz, der er fræk og frimodig som en anden Buster fra Busters Verden eller som en Bjarne fra de voksnes verden, undgår med nød og næppe den knoklede konges kærlighed. Han har nemlig et helt andet barn i tankerne, og vi skal hjælpe Boaz med at finde det før kongen.

Turen går gennem krydrede gader og udover frodige sprogblomsterbede. Illustrationerne lader os ane, hvad de vise mænd har på sinde. Rynker i panden bliver til landskaber og sagn fra gamle dage. I skægget krølles engle, okse og løve frem. Barnet leger ved hugormens hul. Herodes maser klaser, og druerne gemmer på håb og ufødte liv. Boaz trækker af sted med den 12-benede, sekspuklede og trehovede kamel. Og midt i den skønne, fredfyldte opstilling fra stalden, glemmer vi overbærende, at der vist ikke var påfugle til stede, dén nat i Betlehem...

Det er sikkert lærerigt, og bibringer små børn fortrolighed med ny teknologi at sidde alene med en i-pad og skubbe skærmbilleder frem og tilbage, men den knitrende lyd af papir, den solide fornemmelse af tyngde mellem fingrene, duften af tryksværte og, ikke mindst, en voksen stemme i øret det må ingen generationer snydes for. Det er godt at kunne bruge pegefingeren, men det også sundt at få udpeget og påpeget pointer, detaljer og erfaringer fra et ældre væsen…

Uden at afsløre for meget slutter og forsætter fortællingen som den skal. Mørket får heller ikke denne gang bugt med lyset. Den hellige familie drager ud af bogsiden. Ikke med sne og frost, men i tåge og dis. Det kan også blive jul i regnvejr.

 

Og Juleevangeliet? Jo, der er blevet plads til Lukas 2, 1-12 på den sidste side, hvor man også kan se referencer til de andre gendigtede bibelsteder. En lille, smuk bog til højtlæsning i timen lige før man ikke kan vente mere, eller til alle dage efter.

Er udkommet – Bibelselskabets Forlag, Danmark 2017, 60 sider

   

Det sker  

   
© Lolland-Falsters Stift